Depozito iade sistemi uygulaması Ankara'da pilot olarak uygulanıyor

Türkiye'nin son günlerde en çok konuştuğu konu olan ve nasıl bir ilgi gösterileceği merak edilen depozito geri dönüşüm uygulamasına dair açıklamalar devam ediliyor. Bu uygulama ile çevreyi temiz tutma ve geri dönüşüme katkı sağlanacağı vurgulanıyor.

Depozito iade sistemi uygulaması Ankara'da pilot olarak uygulanıyor

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile Türkiye'nin toplamda 5 bin farklı noktasına depozito iade sistemi kurulacağı duyurulmuştu. 2025 yılında başlayacak uygulama ile vatandaşlar atık pet şişe başına 25 kuruş alacak. Vatandaşlar bu paraları normal hayatta alışverişlerde kullanabilecek.

KIZILCAHAMAM'LILAR GERİ DÖNÜŞÜMÜ KULLANIYOR

Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde yıllardır yürürlükte olan bu uygulamanın Türk vatandaşlar tarafından nasıl kullanacağı merak konusu oldu. Uzun zamandır geliştirilen uygulama için 2022 yılına pilot şehir olarak Ankara seçilmişti. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde kurulan sistem sayesinde vatandaşlar kendilerine bir gelir oluşturup ihtiyaçlarını karşılıyor.

İlçede yaşayan ve bu hizmetten yararlanan bir vatandaş "Topladığım atığın miktarına göre para kazanıyorum. Bu parayla bahçemdeki kedilere mama alıyorum. Sırf onlar için yapıyorum. Yoksa amacım bununla çay, şeker almak değil, sırf mama" diyerek aldığı parayı anlamlı bir şekilde değerlendirdiğini ifade etti.

"MARKETLERDE HARCIYORUZ"

Bir başka vatandaşta uygulamanın çalışma mantığından bahsetti. Vatandaş "Buradan aldığımız fişleri önce telefona yüklüyoruz. Belediyeden aldığımız fişi küçük esnafın kazanması amacıyla marketlerde harcıyoruz. Marketten deterjan, pirinç, çay ve mutfak ihtiyaçlarımı alıyorum" şeklinde konuştu.

Uygulamanın ülke genelinde kullanıma açılması için gelecek yıl beklenecek. Bu şekilde pet şişe gibi atıkların hem değerlendirilmesi hem de çevrenin temiz kalması sağlanacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER