Yüzde 2 sendikal baraj düzenlemesi ardından birçok sendikada üye kaybı yaşandı. Düzenlemenin, yeni sendikaların kurulması ve mevcut sendika ile federasyonların dağılmasına neden olma ihtimali bulunuyor.
Bu kapsamda Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve çatısı altındaki sendikalar, AYM önünde yüzde 2 sendikal baraj düzenlemesine yönelik protesto gerçekleştirdi.
AYM önünde toplanan konfederasyon üyeleri, önce ‘’Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz’’, ‘’AYM karar ver, sendikalar burada’’ sloganlarıyla eyleme başladı, ardından Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Yeşildağ, basın açıklaması yaptı.
‘’SENDİKALARIN SESİNİN BOĞULMAK İSTENMESİNE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR’’
Basın açıklamasında Yeşildağ, düzenlemenin bağımsız sendikaların önünü kesmek, kamu çalışanlarının özgürce sendika seçme hakkını engellemek ve sendikal tekelleşmeyi amaçladığını belirterek, AYM Başkanı ve üyelerine sorunun bir an önce çözülmesi çağrısında bulundu.
Sendikaların sesinin boğulmak istenmesine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Başkan Yeşildağ, ‘’Yüzde 2 sendikal baraj düzenlemesi yandaş ve yancı konfederasyonlar tarafından başarısızlıklarını örtmek, çalışanları nasıl sattıklarını gizlemek ve oluşacak üye kayıplarının önüne geçmek için sermayenin güdümündeki iktidarın desteğiyle hukuksuz şekilde yasalaştırılmıştır.
Bu düzenlemenin diğer bir amacının da bağımsız sendikaların önünü kesmek kamu çalışanlarının özgürce sendika seçme hakkını engellemek ve sendikal tekelleşmeyi hayata geçirmek olduğunu ayrıca belirtmek isteriz.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; İktidar yandaş sendikaların dışında hiçbir sendikanın var olmasına tahammül edemediğinin farkındayız ancak sendikaların sesinin boğulmak istenmesine karşı da mücadelemiz sürecektir.’’ ifadelerini kullandı.
‘’BU BARAJ, MUHALİF SENDİKALARIN BÜYÜMEMESİ İÇİN’’
Basın açıklaması ardından Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Yeşildağ ve diğer sendika başkanları, Haber Ankara’ya açıklamalarda bulundu.
Mehmet Yeşildağ, düzenlemenin muhalif sendikaların büyümemesi için üretildiğini söyleyerek, ‘’Yüzde 1 iptal edildi. O yetmedi şimdi yüzde 2 barajını dayatılıyorlar. Bu da sendikal tekilleşmeyi amaçlıyor. Muhalif sendikaların büyümemesi için üretilmiş bir baraj. Bu anayasaya aykırı, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı dolayısıyla bunun zaten iptal olması lazım ancak bir türlü gündeme getirilmiyor. Bizim beklentimiz; Anayasa’ya aykırı bu yasanın değiştirilmesi.’’ dedi.
Ulaşım İş Sendikası’nın Genel Başkanı Cihad Koray, düzenlemeyle Türkiye’de kamu işçisini iki sendikaya mecbur bıraktıklarının altını çizerek, ‘’Toplu sözleşme kanun hükmündedir. Son yapılan toplu sözleşme 2023 Aralık ayına kadar geçerlidir. Aslında yüzde 1 barajının geçerli olması lazımdı. Danıştay bunu iptal etti fakat geçen sene Aralık ayında mecliste yapılan kanuni düzenlemeyle yüzde 2 barajı getirildi. Bir kanun iptal edilmeden bir başka kanuni düzenleme yaptılar. 11 aydır Anayasa Mahkemesi bunu niye ele almaz? Niye iptal etmez? Burada kasıt var. Maksat; Birleşik Kamu İş’i toplu sözleşme masasına oturtmamaktı. Yüzde 2 barajı olmasaydı masaya biz de oturacaktık. Üye kaybımız çok oldu. Bizim gibi mücadele eden sendikaların güçlenmesini engellemek için bu barajı getirdiler. Türkiye’de kamu işçisini iki sendikaya mecbur bırakmışlardır. Hak-İş ve Türk- İş’e.’’ şeklinde konuştu.
‘’OLUMLU YA DA OLUMSUZ BİR KARAR VERİLSİN’’
Durumun lehlerine sonuçlanacağına inançlarının tam olduğunu ve düzenlemeye karşı haklı olduklarını ifade eden Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, ‘’Bu Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir durum. Biz “Bunu asla kabul etmiyoruz” dedik. Bu yaklaşık 1 yıl önce getirildi. Biz Anayasa Mahkemesi’nin önüne geldik, 11 aydır bu kararın verilmesini bekliyoruz fakat 11 aydır ortada hiçbir sonuç yok. Biz burada haklıyız. Bu durumun lehimize sonuçlanacağına inancımız tam.’’ diye konuştu.
Büro- İş Sendikası’nın Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ise, düzenlemeyle bir sürü hak kayıplarının olduğunu ve sendikaların üye yapamadığını belirtti.
Hamzaçebi, AYM’nin acilen olumlu ya da olumsuz bir kara vermesi gerektiğini söyleyerek, ‘’Bir sürü hak kaybımız var. Biz üye yapamıyoruz. Arkadaşlarımız emekli olamıyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu acil durumu dikkate ve gündemine alıp kararını vermesini bekliyoruz. Ama olumlu ama olumsuz. Bir karar verilsin. Biz de önümüzü görelim.’’ şeklinde konuştu.
Tahsin KEMER / Gurbetelli YALÇIN - Haberankara.com Özel Haber (Aktif kaynak linki verilmeden kesinlikle kullanılamaz)