Başkentte toplu taşımayı kullanan vatandaşlar son aylarda artış gösteren trafik probleminin çözüme kavuşturulmasını istiyor. Konuya ilgili ODTÜ Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Hediye Tüydeş Yaman, yaptığı açıklamasında başkentte artan trafiğe 2 çözüm önerisini dile getirdi.
TÜİK’İn açıklamış olduğu son verilere göre Ankara’da son 3 yılda trafikte kayıtlı araç sayısı 484 bin artış gösterdi. Uzmanların değerlendirmesine göre özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra vatandaşların büyük bir kısmı güvenli il olarak Ankara’yı tercih etti.
Prof. Dr. Tüydeş, başkentin trafik sorununun çözüme kavuşturulması için sıkışıklık ücretlendirilmesi ve mesai saati değişikliği önerisini sundu.
SIKIŞIKLIK ÜCRETLENDİRMESİ TEKLİFİ
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Mühendisliği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediye Tüydeş Yaman, özel araç sahipliğinin hızla artmasının kentlerde önemli bir trafik sorunu oluşturduğunu söyledi.
Çözümün toplu taşıma altyapısının güçlendirilmesiyle sağlanabileceğine işaret eden Yaman, şunları kaydetti:
"Yurt dışında uygulanmasına rağmen ülkemizde henüz uygulaması olmayan tartışmalı bir konu, özel araçlardan kent merkezine girişinde para alınması. Buna 'sıkışıklık ücretlendirmesi' diyoruz. Aslında burada herkesin özel aracını kullanma hakkı var ama hepimiz aynı anda cazip koridorları kullanmaya kalkarsak koridorun kapasitesini aşıyoruz. Bu özel araçlarla aynı yolu kullanan toplu taşıma araçlarını da geciktiriyor."
KAYITLI ARAÇ SAYISI 2 MİLYONU AŞTI
Öte yandan uzmanlar trafik sorununun çözümü için farklı saatlerde yola çıkılmasını sağlayacak düzenlemelerin de uygulamaya konulabileceğini dile getiriyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre başkentte şu anda trafiğe kayıtlı araç sayısı 2 milyon 743 bin 498’e çıktı.