Barajlar alarm veriyor! Peş peşe çağrı yapıldı suyu temkinli kullanmazsak vay halimize

Ülkemizde yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle su kullanımındaki artışın ardından su tasarrufu çağrıları yapılmaya başlandı. Baraj suları kritik seviyeleri görürken ASKİ, barajlardaki doluluk oranlarını paylaşarak vatandaşlara tasarruf çağrısında bulundu.

Barajlar alarm veriyor! Peş peşe çağrı yapıldı suyu temkinli kullanmazsak vay halimize

Barajlar alarm veriyor! Peş peşe çağrı yapıldı suyumuzu temkinli kullanalım! - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından hava durumu raporu vatandaşlarla paylaşılmaya devam ediyor. MGM tarafından yayımlanan hava durumu raporunda sıcaklıkların pik noktaya çıktığının açıklanmasının ardından çeşitli uyarılar yapıldı. Sıcak havalarda sık sık duş alınması, sulama için musluk sularının kullanılması gibi durumlar barajlarda olumsuzluk yarattı. Baraj sularında kritik seviyeler kaydedilirken yetkililer de alarma geçti.

Uzmanlar bir yandan su tasarrufu çağrısı yaparken Başkent Ankara'da da hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ile su kullanımı arttı. Yaşanan sıcaklık artışı kuraklık endişesini de beraberinde getirirken yüksek sıcaklıklar nedeniyle barajların doluluk oranları hakkında güncel grafikler paylaşılmaya devam ediyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) vatandaşlara su kullanımı hakkında uyarılarda bulunurken Ankara'da da barajların alarm verdiği bildirildi.

ASKİ'DEN SU TASARRUFU ÇAĞRISI YAPILDI

Barajların doluluk oranları Ankaralılar tarafından takip edilirken başkent barajlarının doluluk oranlarına ait veriler de ASKİ tarafından paylaşılıyor. Ankara’daki barajlarının aktif ve toplam doluluk oranı da ASKİ'nin resmi sitesinde güncellenerek paylaşılırken verilere göre tasarrufun şart olduğunun altını çizen ASKİ, resmi sosyal medya hesapları üzerinden bir çağrıda bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) resmi Twitter hesabından paylaşılan tweette ''ASKİ UYARIYOR'' ifadeleri yer aldı.

ankara.jpg

Barajların aktif doluluk oranı yüzde 36.55 olarak kaydedildi. ''Arazi, bağ, bahçe sulanması sebebiyle üst kotlarda yaşanan su sıkıntısının önüne geçmek, su kaynaklarımızı verimli kullanmak adına, Suyumuzu Lütfen Tasarruflu Tüketelim'' diyen ASKİ, vatandaşları temkinli ve bilinçli olmaya davet etti.

Barajların su miktarı verilerinin kurumun resmi internet sitesinde paylaşıldığına işaret edilirken bu veriler de şöyle paylaşıldı;

ekran-goruntusu-2023-08-08-084400.png

''AMACIMIZ GELECEK NESİLLERE İÇİLEBİLİR VE YETERLİ SU KAYNAKLARI BIRAKMAK'''

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, geçtiğimiz günlerde kente içme ve kullanma suyu sağlayan barajların toplam doluluk oranının yüzde 27,32, aktif kullanılabilir su yüzdesinin ise 17,49 olduğunu açıklarken başkentlilere tasarruf çağrısı yaptı. ASKİ genel Müdürü Öztürk, "Suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli, israf etmeden kullanalım. Amacımız gelecek nesillere içilebilir ve yeterli su kaynakları bırakmak" dedi. Başkentin içme suyu tablosuna ilişkin açıklamalarda bulunan ASKİ Genel Müdürü Öztürk, "İçinde bulunduğumuz mevsim özellikle kar yağışlarının en yoğun olmasını beklediğimiz ay ancak tüm ülkede olduğu gibi Ankara’da da henüz istenilen düzeyde yağışlar olmadı. Küresel iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak yaşanan bu kuraklık, yaşamın vazgeçilmezi olan su kaynaklarımızın her geçen gün azalmasına, barajlardaki su rezervlerimizin tükenmesine neden oluyor. Yaşanan kuraklığın devam etmesinin bizleri zor durumda bırakacağını göz önünde bulundurmamız gerek. Tam da bu noktada siz değerli hemşehrilerimize çağrıda bulunmak istiyorum:Suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli, israf etmeden kullanalım. Bizler kurum olarak suyun kaynağında korunması, sağlıklı iletilmesi kayıp kaçağın önlenmesi adına her türlü çalışmayı yapıyoruz. Sizler de suyun tasarrufu konusunda maksimum özeni göstererek, bunu özellikle de çocuklara aşılayarak çabamıza katkı koyabilirsiniz. Amacımız ve hedeflerimiz gelecek nesillere içilebilir ve yeterli su kaynakları bırakmak." ifadelerine yer verdi.

ankara-001.jpg

Tüm dünyanın gündeminde olan kuraklığa bağlı sorunların yaşatacağı olumsuzlukların Ankara'da en hafif şekilde hissedilmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü olarak çeşitli önlemler aldıklarının altını çizen ASKİ Genel Müdürü Öztürk, vatandaşları bu sıcak günlerde su tasarrufu konusunda bilinçli olmaları için uyardı.

SONRAKİ HABER