Atatürk'ün kabrinin Anıtkabir yerine bu yerlere defnedilmesi önerilmişti!

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'da son nefesini vermesinin ardından defnedilmesi için Ankara'ya getirilmişti. Atatürk'ün defnedildiği geçici yer Etnografya Müzesi olmuş, ardından Anıtkabir'e nakledilmişti.

Atatürk'ün kabrinin Anıtkabir yerine bu yerlere defnedilmesi önerilmişti!

Atatürk'ün Türkiye'nin kuruluşuna önderlik etmesi ve kurulan devletti gerçekleştirdiği inkılaplar ile ileriye taşıma hedefi ülkeler çapında da dikkat çekmişti. Ömrünü Türk halkı için hayallerini gerçeğe dönüştürmekle geçiren Mustafa Kemal Atatürk 57 yaşında son nefesini vermişti.

Vefat haberiyle ülkeyi büyük bir matem havasına sokan Atatürk'ün naaşı defin işlemleri için Ankara'ya getirildi. Kendisine uygun bir şekilde anıt mezar yapılacağı ifade edilen Atatürk'ün naaşı geçici olarak 15 yıl duracağı Etnografya Müzesine nakledildi.

Atatürk'ün kabrinin Anıtkabir yerine bu yerlere defnedilmesi önerilmişti!

ANKARA KALESİ VE ULUS MEYDANI ÖNERİLERİ GELDİ

Atatürk'ün vefatıyla vekiller arasında kendisinin nereye defnedileceğine dair bir süreç başlamıştı. Dönemin Yozgat Milletvekili Sırrı İçöz, Atatürk'ün, şehrin sembol bir noktası olan Ankara Kalesine defnedilmesini önermişti. Atatürk'e yakın Recep Peker ise kale gibi Ankara'nın bilindik yerlerinden Ulus Meydanını defin yeri olarak önerdi.

Nitekim her iki öneri de gerçeğe dönüşmedi. Atatürk 1953 yılında düzenlenen törenle daimi kabri olan Anıtkabir'e defnedildi. Anıtkabir'e Atatürk haricinde başka isimlerde defnedildi fakat daha sonra söz konusu kabirler kaldırıldı ve sadece İsmet İnönü'nün kabrinin kalmasına müsaade edildi.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER