Atatürk'ün Ankara'yı başkent yapma amacı farklıydı: Hayalini bizzat söyledi

Uzun yıllar kadim bir Anadolu şehri olarak bilinen fakat İstanbul varken kendisi daha geri planda kalan Ankara, Milli Mücadele ile birlikte ayrı bir anlam bulmuştu. Kurtuluşun yönetim merkezi olan Ankara daha sonra ülkenin yönetim merkezi olarak ilan edildi.

Atatürk'ün Ankara'yı başkent yapma amacı farklıydı: Hayalini bizzat söyledi

Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilen İstanbul o tarihten sonra asırlarca başkentlik yaptı. Osmanlı'nın gücünün zayıfladığı ve düşmanlar tarafından işgal edildiği 1900'lü yıllarda ise Mustafa Kemal Atatürk Anadolu'ya geçti ve halkı örgütledikten sonra sürece Ankara'da devam etti.

YENİ DEVLET, YENİ BAŞKENT

Ankara'ya büyük önem gösteren Atatürk TBMM'nin burada açılmasında ve ardından Cumhuriyetin ilanıyla birlikte şehrin başkent seçilmesinde rol oynadı. Ankara'nın deniz kıyılarına uzaklığı ve ana karanın içinde oluşundan ötürü düşmanın buraya zor ulaşacağı gibi nedenlerden ötürü başkent seçildiği sık sık dile getirilirken Atatürk asıl düşüncesini bizzat dile getirmişti.

Atatürk'ün Ankara'yı başkent yapma amacı farklıydı: Hayalini bizzat söyledi

"BEN BAŞKA BİR HEDEF GÜTTÜM"

Muzaffer Erendil'in anlatımına göre Atatürk Ankara'yı başkent seçmesiyle ilgili "Ben Ankara’yı hükümet merkezi yapmakla büsbütün başka bir hedef güttüm. Türk’ün imkânsızı imkan haline getiren kudretini dünyaya bir kere daha tekrar etmek istedim. Bir gün gelecek şu çorak tarlalar, yeşil ağaçların çevirdiği villaların arasından uzanan yeşil sahalar asfaltlarla bezenecek. Hem bunu hepimiz göreceğiz. O kadar yakında olacak" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk Ankara'yı başkent seçerek bir yerleşim alanının üzerine düşüldüğünde nasıl gelişebileceğini gözler önüne sermek istemişti. Ankara bugün nüfusu 6 milyona yaklaşan, ülkenin en popüler ve dünyaca tanınan şehirlerinden birisi olarak varlığını sürdürüyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER