Atatürk emretti: Ankara'daki eski bina tarihe geçen bir okul oldu!

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin milli mücadele dönemine liderlik yapması haricinde Cumhuriyetin ilk yıllarında da hayata geçirdiği devrimler ile adından söz ettirmeyi başardı. Atatürk'ün üzerinde durduğu konulardan birisi de kadınların hayattaki rolü oldu.

Atatürk emretti: Ankara'daki eski bina tarihe geçen bir okul oldu!

1913 yılında düşmanların üzerinde sinsi planlar kurduğu ve sonraki yıllarda işgal ettiği Anadolu toprakları 1923 yılında yeni ilan edilen bir devlete ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Mustafa Atatürk liderliğinde ilk yıllarında büyük atılımlar gerçekleştirerek sosyal değişimler yaşadı.

Atatürk'te yaşantısıyla bizzat bu devrimleri benimsediğini gözler önüne serdi. Harf devriminden kıyafet devrimine kadar bir çok radikal politikayı hayata geçiren dönemin hükümeti Atatürk'ün direktifleri doğrultusunda kadınların sosyal hayatın ve devlet kademesinin içinde de yer almasını sağladı.

Atatürk emretti: Ankara'daki eski bina tarihe geçen bir okul oldu!

KIZLAR İÇİN HACIBAYRAM MAHALLESİNDE OKUL AÇILDI

Atatürk kadınların daha aktif bir yaşam sergilemesi konusunda ilgili davrandığını sık sık gösterdi. Bu konudaki örneklerden birisi de Atatürk'ün Ankara'da kızlara eğitim vermesi için bir okul açılması talimatı vermesi oldu.

Emir üzerine 1923 yılında Altındağ'da eski bir bina okula dönüştürüldü ve kızlara özel olarak eğitim vermeye başladı. Okul marşını İstiklal Marşını besteleyen Osman Zeki Üngör besteledi.

Okul bir kız lisesi olarak 100 yıldır varlığını sürdürüyor. Adalet Ağaoğlu, Özden Toker, Saadet İkesus, Türkan Güven ve Yıldız Kenter gibi isimler bu okuldan mezun olan önemli şahsiyetlerden sadece bir kaçı olarak gözler önüne seriliyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER