Ankara Sanayi Odası (ASO), “İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu kapsamındaki Uyum ve Gelecek Öngörüleri Çalışma Raporu’nu yayımladı. Yayımlanan raporda ülkede verilen mesleki eğitim değerlendirildi.
RAPORDA TÜRKİYE'DEKİ EKSİKLİKLER TESPİT EDİLDİ
ASO, yeni bir çalışma raporu paylaştı. Bu raporda, Türkiye’deki mevcut mesleki ve teknik eğitim sistemi tüm detaylarıyla ele alındı. Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, İspanya ve Norveç’in eğitim sistemlerinin de ele alındığı raporda, Türkiye’nin eksiklikleri tespit edilirken, politika önerilerine de yer verildi. Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından yayımlanan ve insan kaynağının ekonominin talepleri doğrultusunda ve yetkinliklerin güncellenmesi için yol haritası niteliği taşıyan raporda, Türkiye’nin mesleki eğitim kurumlarının altyapı eksiklikleri ve müfredat yetersizlikleri nedeniyle uluslararası standartların gerisinde kaldığına dikkat çekildi.
TÜRKİYE'DE KAPSAMLI BİR REFORMA İHTİYAÇ VAR
İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu kapsamındaki Uyum ve Gelecek Öngörüleri Çalışma Raporu’nda mesleki eğitim kalitesi ve prestij konusunda yenilik ve gelişimin gerekli olduğu yazıldı. Raporun içeriğinde konuya ilişkin, “Türkiye’nin bu algıyı değiştirebilmesi için mesleki eğitimin kalitesini artırarak daha nitelikli öğrencileri çekmesi ve mezunları için istihdam fırsatlarını güçlendirmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.
GENÇLERİN İSTİHDAMI ARTIRILACAK!
Yayımlanan raporda, Türkiye'nin, yüzde 17,4 ile genç işsizliğinde OECD ülkeleri arasında en yüksek oranlardan birine sahip olması ve işverenlerin 'beceri eksiklikleri' nedeniyle çalışan bulmakta zorlandığına dikkat çekildi. Mesleki ve teknik lise mezunlarının iş gücüne katılım oranı görece yüksek olsa da, işverenler tarafından yeterli niteliklere sahip görülmemelerinin, bu okullardan mezun olan gençlerin istihdamını zorlaştırdığı vurgulanarak, “Milli Eğitim Bakanlığı ile İŞKUR gibi kurumlar arasında geliştirilecek daha sıkı bir iş birliği, mezun-işveren eşleşmesini kolaylaştırabilir ve işsizliği azaltabilir” denildi.
ASO BAŞKANI ARDIÇ AÇIKLAMA YAPTI
Ankara Sanayi Odası’nın hazırladığı çalışma raporlarıyla sanayinin daha da gelişmesi ve ekonomik kalkınmanın hızlanmasına katkı sağlamayı amaçladığını belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Sanayideki beceri ihtiyaçlarını karşılayacak, teknolojik donanımı yüksek bir mesleki eğitim ekosistemi oluşturmak Türkiye’nin hem iş gücü kalitesini artıracak hem de genç işsizlik oranlarını düşürmek için kritik bir adım olacak” dedi.
RAPOR, İŞ ARAYAN GENÇLERE UMUT OLDU
Uyum ve Gelecek Öngörüleri Çalışma Raporu, Türkiye'de iş bulmakta zorlanan ve eğitim konusunda mesleği ile ilgili yeterli bilgi birikimi oluşturamayan veya hangi alana yönleneceğini bulma konusunda sıkıntı yaşayan gençlere umut oldu. Raporda eğitim konusundaki eksiklikler ve diğer ülkeler ile olan müfredat farkları aktarılırken, genç istihdamının önünü açmak ve gençlere mesleki anlamda yeni ve gelişmiş bir uygulama ile eğitim vermek amaçlandı.