Ankara'ya özgü nesilden nesile aktarılan gelenek! Şehrin gurur kaynağı oldular

Başkent Ankara binlerce yıllık bir yerleşim yeri olması ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapması ile zengin kültüre sahip şehirler arasında yer alıyor. Eskiden gelen örf ve adetlerin halen yaşatıldığı Ankara'da vatandaşlar geleneklerine sahip çıkıyor.

Ankara'ya özgü nesilden nesile aktarılan gelenek! Şehrin gurur kaynağı oldular

Ankara'nın bu kapsamda yer ve mekanlar haricinde kültür mirası olarak önemli bir geleneği daha bulunuyor. Ankara'nın Seymenlik geleneği günümüzde halen canlı bir şekilde adından söz ettiriyor, bu geleneği yaşatmak için kurulan dernekler çalışmalarını sürdürüyor.

HALK OYUNU OYNAMAKTAN ÇOK DAHA FAZLASI

Seymenlik yöresel kıyafetler ile folklör oynayan kişiler olarak akıllara gelse daha büyük bir anlam taşıyor. Bir sosyal organizasyon geleneği olarak tanımlanan Seymenlerde bir düzen ve sistem bulunuyor.

Seymenlerin içlerinden bilgi ve birikimi en yüksek olan kişi Seymenlerin başı olarak seçiliyor. Genç Seymenlere yeni yetme, üstlerindekilere delikanlı denirken yaşını almış Seymenlere ise kart traş efe tanımlaması yapılıyor.

Ankara'ya özgü nesilden nesile aktarılan gelenek! Şehrin gurur kaynağı oldular

İYİ VE DOĞRU OLMA MESAJI

Ankara Seymenleri kendi aralarında toplantılar düzenler ve birbirlerine sosyal hatta doğru ve dürüst olmanın önemine dair bilgiler verir. Seymenlik geleneği, kendi çerçevesindeki sosyal ilişkileri düzenlediği, bölgesindeki oyun ve müzik sanatını sürdürdüğü gibi bu gelenekle bağlantılı el sanatlarını da destekler.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinde kendisini Dikmen'de Seymenler karşılamış, Seymenler Atatürk'ün takdirini kazanmıştır. Günümüzde adlarını ve varlıklarını sürdüren Seymenler, Ankara'nın canlı bir kültürel mirası olarak bilinmeye devam ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER