Ankara'ya mimari dokunuşlar yapan Avusturyalı: En üslü eseri şehrin kalbinde

Ankara'nın Cumhuriyet sonrasındaki gelişim ve değişiminde bir çok farklı etken rol oynadı. Şehrin yönetim merkezi yapılması buna bağlı olarak yükselen göç oranı şehre kontrollü ve estetiği göz önünde bulunduran dokunuşlar yapılmasını beraberinde getirdi.

Ankara'ya mimari dokunuşlar yapan Avusturyalı

1923 yılı ile yeni bir döneme merhaba diyen Ankara'da ilk olarak şehrin kontollü olarak büyümesi için bazı planlar ortaya konuldu. Lörcher Planı ve Jahsen Planı gibi planlar yabancı isimler tarafından hazırlanan ve değerlendirilen şehir planlamaları olarak akıllarda yer edindi.

Ankara'ya mimari dokunuşlar yapan Avusturyalı: En üslü eseri şehrin kalbinde

ROBERT OERLEY'İN ANKARA'YA KAZANDIRDIKLARI

Cumhuriyet sonrası mimari olarak şehre katkıda bulunması için çeşitli isimler davet edildi. Bu isimlerden birisi Avusturyalı Mimar Robert Oerley'di. Oerley davet üzerine geldiği Türkiye'de çeşitli eserler yaptı. Ünlü mimarın Ankara'ya kazandırdıkleri eserler şu şekilde oldu;

Kızılay Genel Müdürlüğü,
Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü
Ankara Ulus Halı
Numune Hastanesi

Oerley'in ülkesine geri dönme nedeni kendisi gibi bir diğer mimar olan Clemens Holzmeister ile yaşadığı problem oldu. 1934'te Avusturya'ya geri dönen Robert Oerley 1945 yılında yaşamını yitirdi.

Ünlü Mimarın eserleri içerisinde Ulus Halı ve Numune Hastanesi bilinirlik olarak ön plana daha fazla çıkıyor. Özellikle Ulus Halı insan yoğunluğunun fazla ve ticari hareketliliğin sıkça yaşandığı bir alan olarak Ankara'daki insanların akıllarına geliyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER