Haberankara.com Özel haber / Azra KOÇAK / Ankara'ya giriş kapıları nerede, ne anlam ifade ediyor? -Başkent Ankara'nın çehresi için yapılan düzenleme ve projeler yakından takip ediliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kentin pek çok tarihi alanını yeniden hayata kazandırmak ve ayağa kaldırmak üzere çalışmalarına devam ederken eski ABB Başkanı Melih Gökçek döneminde kente giriş kapıları inşa edildi. Ankaralılar ve Ankara'ya misafir olarak gelenler bu kapıların ne anlam ifade ettiğini merak ederken bir yandan da nerelerde olduğunu sorgulamaya başladı.
Ankara'nın 5 farklı noktasına inşa edilen giriş kapılarının ne anlam ifade ettiği ve nerelerde konumlandığı merak edilirken araştırmalar da devam ediyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek imzasıyla Ankara'ya 5 kapı yapılırken bu kapılarla ilgili ‘’Ankara'ya giriş kapıları nerede, ne anlam ifade ediyor?'' sorularına yanıt aranmaya başladı.
ANKARA GİRİŞ KAPILARI NEREDE?
Ankara giriş kapılarının yapımına 2024 yılında başlandı. Eski ABB Başkanı gökçek, “5 girişe 5 kapı” projesi ile ilgili“Başkentimizin hafızalara kazınmış sembollerine yenilerini eklemeye devam ediyoruz. 5 girişe yaptığımız 5 muhteşem kapı, ayrı ayrı özellikleri, güzellikleri ve mimarisiyle Ankara’nın sembolleri arasında yerini alacak” demişti.
Kent kimliğine katkı sağlayacağı ifade edilen sembollerle inşa edilen bu kapıların yapımını da tamamlandı. Uzun yıllardır Ankara'nın dışarıya açılan ve girişleri sağlayan 5 ana arterindeki 5 kapının yerlerini derledik.
Konya, İstanbul, Eskişehir, Samsun ve Esenboğa yolunun girişlerinde bulunan bu kapılar kente giriş ve çıkışları simgeliyor. Bu kapıların konumlandığı bölgeler ise;
- Konya Kapısı: Oran Kavşağı
- İstanbul Kapısı: Göksu Parkı Çevre Yolu
- Eskişehir Kapısı: Başkent Üniversitesi giriş istikameti
- Samsun Kapısı: Mamak Kayaş
- Esenboğa Kapısı: Avrupa Birliği Parkı karşısı
Söz konusu kapıların kentin 5 ana girişi olan Eskişehir, İstanbul, Samsun, Konya ve Esenboğa yollarının her birinde ayrı mimari özellik ve yapıda kapılar inşa edildiği, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi esintileri taşıyan kapıların desen ve süslemelerinin de Anadolu’daki yaşamış medeniyetlerin, Selçuklunun, Osmanlının günümüze ulaşmış kültür mirasları olarak tasarlandığı ifade edildi.
Haberanlara.com