Eski yıllarda konumu ve tarihi geçmişinden dolayı değerli olan Ankara, çeşitli zamanlarda doğal afetler ve sıkıntılı günler geçirdi. Yaşanan bu olumsuz dönemlerde çok sayıda insan hayatını kaybederken şehirde de hasarlar meydana geldi.
Yakın zamanda koronavirüs pandemisi haricinde şehrin genelini etkileyen bir sorunla karşılaşmayan Ankara'da 19. yüzyılda bir çok kötü olay yaşandı. Ankara'da bu yüzyılda iki büyük kıtlık, şiddetli yağmur ve 2,5 ay süren bir kar yağışı süreci yaşandı.
KITLIK YÜZÜNDEN İNSANLAR ANKARA'DAN GİTMEYE BAŞLAMIŞTI
Ankara halkının ilk kıtlığı çekirge istilası yüzünden meydana geldi. Çekirgelerin ekinlere zarar vermesi sonrasında insanlar gıda konusunda büyük sıkıntılar çekti. 1845 yılında yaşanan ikinci kıtlık ise daha kötü bir tablo ortaya koydu.
İnsanlar yiyecek bulamamalarından ötürü şehri terk etmeye başladı ve dönemin yöneticileri şehrin varlığının devam edebilmesi adına fırınlarla ekmek yaptırarak soruna geçici çözüm üretti.
İkinci kıtlıktan yaklaşık 39 yıl sonrasında,1800'lerin sonunda şehir haftalarca devam eden bir kar yağışa sahne oldu. 2,5 ay sürdüğü ifade edilen kar yağışı o dönem insanlara büyük zorluklar yaşattı. Ankara halkı hem zayıflayan devlet ile sıkıntılar çekerken bir yandan da bu gibi olaylar ile mücadele ederek o yılları geçirdi.