Ankara’nın Polatlı ilçesinde soğan tarlada yandı

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen Ankara’nın Polatlı ilçesinde yüksek sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yandı. Rekoltenin düşmesi beklenirken açıklama da geldi.

Türkiye’nin soğan deposu olarak bilinen ve ülkemizin soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan Ankara’nın Polatlı ilçesinde soğanlar tarlada yandı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle rekolte de geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş beklenirken soğanların da tarlada yandığı ifade edildi.

Polatlı, soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alırken 2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı bu sene yüksek sıcaklıklar nedeniyle yandı. Tarlada yanan soğanlar nedeniyle bu yıl rekoltenin azalacağının tahmin edildiği bildirildi.

“TARLADA FİYAT 6, PAZARDA 12 LİRA”

İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı.

Ankara’nın Polatlı ilçesinde soğan tarlada yandı

Polatlı’nın Ilıca mahallesinde bir çiftçi, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” ifadesini kullandı. Çiftçi, rekoltenin düşük olduğu ve soğanların yandığını ifade ederken “Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz.'' dedi. Maliyetin yüksek verimin az olduğu ifade edilirken soğanın çiftçinin emeğini karşılamadığı ifade edildi.

Kaynak: İHA