Ankara'nın ismi nereden geliyor? İlk ismi neydi, ismi kim koydu?

Türkiye Cumhuriye'tinin başkenti Ankara'nın isminin nereden geldiği birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Yerleşimi çok eski tarihlere dayanan kadim şehir Ankara'nın tarihsel sürecini öğrenmek isteyenler için bilgiler derledik.

Ankara'nın ismi nereden geliyor? İlk ismi neydi, ismi kim koydu?

Ankara kurulduğu günden bu yana jeopolitik konumu sebebiyle hem dünyada hem de ülkemizde değerini hep korudu. Tarihte, ticaret ve geçiş yolu üzerinde bulunan Ankara pek çok kültüre ev sahipliği yapmış. Bu sebepten dolayı hızlı gelişen şehirler arasında ilk sıralarda yerini hep korumuş.

ANKARA'NIN TARİHİ

Ankara'nın tarihini öğrenmek için uzun yıllar arkeologlar tarafından kazılar yapıldı ve bulunan kalıntılar sonucu başkentin tarihi Bronz çağındaki Hatti Uygarlığına kadar gider.

Hatta öyle ki bulunan kalıntılara bakacak olursak Ankara'nın tarihi Yontmataş devrine kadar gidiyor.

ankara-nin-simgesi-nedir-h1672-c87ed.jpg

İsa’dan önce 2000’li yıllarda yöredeki ilk yerleşme merkezinin Anadolu'da ilk siyasal birliği sağlayan Hititler döneminde kurulduğu sanılmaktadır.

ankara-nin-degeri-her-gecen-gun-artiyor-5577e.jpg

ANKARA'NIN ESKİ İSMİ NEYDİ?

Ankara tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği ve başkentlik yapmıştır. İsa'dan önce üçüncü yüzyılda, bir Kelt ırkı olan Galatlat Ankara'yı başkent yapmıştır. İlin tarihteki ismi "Ankyra"'dır.

Ankara, İ.Ö.II.yy'da Roma İmparatorluğu'na dahil olmuş ve önemli bir askeri merkez haline gelmiştir. Romalılar döneminde tapınaklar, hamamlar ve hipodrom yapılan kent, Bizans döneminde, kalın bir dış surla çevrildi ve tam bir Ortaçağ kenti görünümü aldı.

66217-865x487.jpg

1071'de Selçukluların Malazgirt zaferini kazanmasıyla Anadolu'ya girdiler. Daha sonra Ankara Bizanslılar ve Selçuklular arasında birkaç kez el değiştirdi. Selçuklular döneminde Ankara kenti, kalın surlarla çevriliydi ve askeri önemini korumaktaydı; ama ana ulaşım yollarına göre sapa kaldığından ticari önemini yitirmişti.

TÜRKLER ANKARA2NIN ADINI DEĞİŞTİRDİ

Türklerin Anadolu'ya girmesiyle Ankara'nın adı bir kez daha değişti. "Ankyra" ismi daha sonra Ankara" ve "Engürü" olarak değişime uğradı, batı dillerine de "Angora" olarak geçti.

SONRAKİ HABER