Ankara'nın "Hergele" meydanı: Hikayesi akla gelenden çok farklı!

Başkent Ankara bugün ünü şehir dışına taşan bir çok önemli meydana ev sahipliği yapıyor. Bu konuda ilk akla gelenler Ulus ve Kızılay meydanları olurken hikayesiyle diğerlerinden ayrılan bir meydan daha bulunuyor.

Ankara'nın "Hergele" meydanı: Hikayesi akla gelenden çok farklı!

Kent meydanları günümüzde geniş ve boş alan olmasının çok ötesinde anlamlar taşıyor. Özellikle uzun süredir ayakta kalan ve bozulmayan meydanlar zamanla bulundukları yerler için canlı birer hafıza haline geliyor.

Türkiye'nin yönetildiği il olan Ankara'da da bu noktada canlı hafıza olarak nitelendirilebilecek ve yerli-yabancı pek çok insanın farklı amaçlarla ziyaret ettiği noktalar bulunuyor.

Bu meydanlar içerisinde Ulus ve Kızılay Meydanları kadar popüler olmayan Opera Meydanı içerisinde barındırdığı önemli yapılar ve diğer adının hikayesiyle ilgi çekiyor.

Ankara'nın "Hergele" meydanı: Hikayesi akla gelenden çok farklı!

(vikipedi/BurakOtto)

ÖLÜME YAKIN ATLARIN BIRAKILDIĞI YERDİ

Gençlik Parkı, PTT Pul Müzesi, Melike Hatun Camisi, Opera Sahnesi gibi önemli yapıların bulunduğu bu kent meydanı bir zamanlar "Hergele Meydanı" olarak adlandırılıyordu. Argo tabirle işe yaramaz anlamındaki hergele burada ise çok farklı bir anlamda kullanıldı.

Çok eski yıllarda ölüme yakın atların bırakıldığı bataklık olan bu alana Hergele meydanı deniyordu. Sonradan otobüslerin yazıhanelerinin burada olmasından dolayı hergele yerine hergelen meydanı olarak adlandırılan bu meydan zamanla farklı isimlerde aldı.

ARTIK SANATLA ANILIYOR

Bir zamanlar İtfaiye meydanı olarak adlandırılan Ankara'nın bu eski meydanı Opera Sahnesi açılınca artık bu isimle tanımlandı. Ankara'nın Hergele meydanı günümüzde sanatla bir arada anılmaya devam ediyor.

Cengiz ORTATAŞ - Özel Haber

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER