Cumhuriyet tarihimizin en büyük deprem felaketi olarak kayıtlara geçen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Tüm Türkiye bugün bir kere daha uykularında depreme yakalanan ve hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza ağlarken aynı zamanda deprem gerçeği ile bir kere daha yüzleşmek zorunda kaldı. Yayımlanan görüntüler deprem korkusu ve endişesini arttırırken Ankaralılarda deprem riskini araştırmaya başladı.
ANKARA'DA BÜYÜK DEPREM OLUR MU, AKTİF FAY HAT GEÇİYOR MU, ANKARA'NIN DEPREM RİSKİ NE?
Türkiye'de 500'ün üzerinde aktif diri fay hattı olduğu ifade edilirken ne yazık ki nüfus olarak kalabalık olan Türkiye'nin pek çok büyük şehrinin de bu aktif fay hatları üzerinde yer aldığı belirtiliyor. Ankara sıklıkla deprem riski düşük iller arasında sayılsa da konu hakkında açıklama yapan Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal aslında durumun sanılandan farklı olduğunu duyurdu.
Pampal açıklamasında "Ankara’nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara’ya geliyor; 7’den büyük deprem yaratma potansiyeli var. Son günlerde gündeme geldi Yapracık fayı." diyerek bu fayların yüksek deprem riski barındırdıklarını söyledi.
ANKARA'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? ANKARA FAY HATTI HARİTASI
Yapılan açıklamalara göre Ankara'nın altından fay hattı geçmiyor ancak Ankara'nın sınırlarını belirleyen çok sayıda ilçenin altından aktif fay hattı geçiyor. Bala, Şereflikoçhisar, Evren, Çamlıdere, Kızılcahamam ve Nallıhan Ankara'da deprem riski en yükek ilçeler arasında sayılıyor. Haymana, Polatlı, Gölbaşı, Sincan, Ayaş, Etimesgut, Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle ise deprem riski en düşük ilçeler arasında gösteriliyor.