Ankara'nın Başkent olmasının üzerinden tam 101 yıl geçti

Zorlu geçen milli mücadele yıllarının ardından yeni devletin kendine bir yönetim merkezi seçmesi gerekiyordu. Osmanlının yıllarda yönetildiği İstanbul'un da işgalden kurtarılması sonrasında bu merkezin neresi olacağı sorusu o dönem henüz 2 yaşında olan TBMM tarafından belirlenmişti.

Ankara'nın Başkent olmasının üzerinden tam 101 yıl geçti

Zayıflayan ve dört bir yanından işgal ile terör çetelerinin saldırısına uğrayan Osmanlı Devletinin son günlerinde Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bir kurtuluş süreci başlamıştı. Samsun'da 1919 yılında başlayan bu süreç Cumhuriyetin ilanı ile noktalanmıştı.

Yeni devlet belirlenecek bir çok yeni hususu beraberinde getirmişti. Bu hususlardan birisi de yeni bir başkent seçimiydi. Bir çok kesim tarafından yeniden İstanbul'un başkent olup olmayacağı sorusu akıllara gelirken seçilen şehir çok farklı oldu.

TEKLİF İNÖNÜ TARAFINDAN HAZIRLANDI

Milli Mücadelenin yönetim merkezi ve TBMM'ye ev sahipliği yapan Ankara'nın başkent olması için İsmet İnönü bir kanun teklifi hazırladı ve meclise sundu. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki vekillerde bu çağrıya uydu ve teklife evet oyu verdiler.

Alınan karar doğrultusunda 13 Ekim 1923 tarihinde devletin resmi başkenti olarak Ankara seçildi. Bu karardan 16 gün sonra 29 Ekim 1923 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu resmen ilan edildi.

Ankara'nın Türkiye'deki şehirlerinin lideri oluşunun üstünden tam 101 yıl geçti. Şehir için bu önemli günde bir çok etkinlik ve program düzenlenerek kutlamalar yapılacak. Ankara halkının da düzenlenecek bu organizasyonlara ilgisinin yüksek olması bekleniyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER