Ankara'nın 802 yaşındaki tarihi köprüsü Akköprü yenilendi

Ankara'nın en eski tarihi köprüleri arasında yer alan ve Ankara Çayı'nın üzerinde yer alan Akköprü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ile yenilendi. Köprü düzenlenen törenle kullanıma açıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sonucunda Ankara çayı üzerinden yer alan tarihi Akköprü düzenlenen açılış töreniyle yeniden Ankaralıların kullanımına açıldı. Ankara'nın en eski köprüleri arasında yer alan tarihi Akköprü yenilenirken bu köprünün ardından Ankara'da yer alan bir başka tarihi köprü olan Develioğlu Köprüsü'nün de restorasyon çalışmalarına başlanacağı ifade edildi.

TARİHİ AKKÖPRÜ YENİLENDİKTEN SONRA YENİDEN HİZMETE AÇILDI!

Karaismailoğlu, restorasyonu Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) yapılan Ankara çayı üzerindeki tarihi Akköprü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, yatırımlara durmadan devam ettiklerini söyledi.

Bu ay içinde hizmete aldıkları projelere değinen Karaismailoğlu, söz konusu yatırımlarla, ülkenin dört bir köşesini entegre bir altyapıyla birbirine bağladıklarını ifade etti.

Sahip olduğu coğrafi avantajları kullanarak Türkiye'yi dünya ticaret yollarının hakimi konumuna yükselttiklerini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "Çalışmalarımız, ülkemizi dünyanın sayılı ekonomileri arasına sokarak 'Türkiye Yüzyılı'nın da en önemli kilometre taşlarından olacak." diye konuştu.

Türklerin medeniyet anlayışında yol, han hamam ve köprülerin ayrı bir yeri olduğunu belirten Karaismailoğlu, "Bizler, han, hamam, çeşme ve köprüler yapmanın, halka hizmet Hakk'a hizmettir anlayışına sahip ecdadımızın ilk eserleri olduğunu biliyoruz. 'Milletimize hizmetkar olmaya geldik' derken atalarımızla aynı duygularla hareket ediyoruz. Milletimize sunduğumuz hizmetlerin temeli, kökü, geleneği işte bu anlayıştır. Bunun önemli örneklerinden biri de Akköprü'dür." değerlendirmesinde bulundu.

Akköprü'nün tarihi ve özellikleri hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, restorasyon sırasında hassas çalışmalar yürüttüklerini, müze ve sanat tarihi alanında uzman akademisyenler ve mimarlarla çalıştıklarını anlattı.

Karaismailoğlu, KGM envanterinde 2 bin 421 çeşitli tipte tescilli tarihi köprü bulunduğuna dikkati çekerek,
"Ayrıca yurt dışında da Osmanlı dönemine ait 316 adet tarihi köprü var. Bakanlık olarak, 2003 yılından bu yana, 13'ü bu yıl olmak üzere, 419 tarihi köprünün restorasyonunu tamamladık." ifadesini kullandı.

Karaismailoğlu 64 tarihi köprüde restorasyon çalışmalarının devam etiğini, Ankara'daki Develioğlu Köprüsü'nün de bunlar arasında yer aldığını dile getirdi.

Düzenlenen törene başta Ankara Valisi Vasip Şahin olmak üzere çok sayıda bürokrat ve yetkili katılırken vatandaşlarda törene yoğun ilgi gösterdi. Köprü aslına uygun olarak tadilattan geçirilerek restore edilirken çevre düzenlemesi de yapıldı. Ankara Çayı'nın hemen üzerinde yer alan köprünün çevre düzenlemesi ile Ankaralılara yeni park ve gezi alanı imkanı da sunulmuş oldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı