Ankara'nın 400 yıllık değeriydi: Önce virane oldu sonra yıkıldı

Osmanlı döneminin asırlar boyu sürmesi ve bu dönemde toplum yararına yapı inşa edilmeye büyük önem verilmesi günümüzde Türkiye'de dahil olmak üzere bir çok ülkede tarihi eserlerin fazla olmasına katkı sağladı. Bazı eserler uzun senelerce ayakta kalmasına rağmen günümüze kadar gelemedi.

Ankara'nın 400 yıllık değeriydi: Önce virane oldu sonra yıkıldı

Güncel olarak varlığını koruyan tarihi eserlere ek olarak varlığını koruyamayan fakat ismen bilen çok sayıda eser tarih sayfalarında adından söz ettiriyor. Bu eserlerin varlıklarını kaybetme nedeninde doğal afetler, gözden düşme ve atıl durumda kalma gibi nedenler yer alıyor.

Yakın tarihte yıkılan bir eserde bir zamanlar Ankara halkına hizmet veren Hasan Paşa Hamamıydı. Bu hamam 1500'lü yıllarda inşa edilip 1900'lü yıllara kadar ayakta kalmayı başardı.

ATIL DURUMDAYKEN YIKILDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Belkıs mahallesi olarak bilinen alanda hizmet veren bu hamam şehirdeki iki hamamdan birisi olarak varlığını sürdürüyordu. Osmanlı döneminde hamam kültürünün etkisinin hissedilmesi bu yerin önemini ön plana çıkarıyordu. Yıkılmadan önce ilk olarak silah deposu olarak kullanılan Hasan Paşa Hamamı daha sonrasında bu görevini de yitirdi ve boş bir yapı olarak kaldı. Söz konusu hamamın Hükümet meydanı imar çalışmaları kapsamında yıkıldığı ve tarih sahnesine karıştığı düşünülüyor.

Nesiller boyunca temizlenme mekanı olarak kullanılan bir Osmanlı dönemi değeri olan Hasan Paşa Hamamı Ankara tarihinde bir bilgi olarak varlığını devam ettiriyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER