Ankara'nın 101 yıllık gururu! Şehirlerin lideri olalı bir asrı geçti

Türkiye Cumhuriyeti, destansı bir mücadelenin sonunda kurulmuştu. Türk halkının milli mücadele yolculuğu ise Ankara'dan yönetilmişti.

Ankara'nın 101 yıllık gururu! Şehirlerin lideri olalı bir asrı geçti

Osmanlı Devletinin son yıllarında giderek zayıflaması ve bir çok ülke tarafından işgal edilmesi Anadolu halkı tarafından kesin bir dille reddedildi. Mustafa Kemal Atatürk'te Samsun'a çıkarak başlattığı milli mücadele hareketinde Anadolu halkını örgütledi ve düşmanın bu topraklardan silinmesine ön ayak oldu.

MİLLİ MÜCADELE BURADAN YÖNETİLDİ

O dönem Osmanlı hanedanının İstanbul'da olması ve şehrin işgal altında oluşundan dolayı milli mücadelenin merkezi için Ankara seçildi. Ülkenin yönetim merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin de Ankara'ya açılması ile resmi olmasa bile Ankara'ya bir liderlik vasfı verilmişti.

Ankara'nın 101 yıllık gururu! Şehirlerin lideri olalı bir asrı geçti

İşgal devletlerinin İstanbul'dan ayrılması ve yeni devletin resmileşmesine çok az bir zaman kala başkentin neresi olacağı sorusu geldi. Yeniden İstanbul ihtimalleri de akıllarda belirirken Ankara'nın Anadolu'nun merkezinde oluşu, olası bir işgalde ulaşılmasının diğer yerlere göre daha zor olacağı gibi nedenlerden dolayı başkent olmasını sağladı.

TEKLİF İNÖNÜ'DEN

Ankara'nın başkent olmasında İsmet İnönü ön ayak oldu. İnönü'nün hazırladığı kanun teklifi 13 Ekim 1923'te mecliste kabul edildi. Bu kabul ile beraber Ankara Cumhuriyetin ilanından 16 gün önce başkent olarak seçildi. 13 Ekim günü başkentliğinin 101. yıl dönümünü yaşayacak Ankara'da hazırlıklar devam ediyor. Başkent halkının kendilerine şehirlerin liderliği unvanını veren bugündeki kutlamalara ilgisinin yüksek olması bekleniyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER