Ankaralılar yeni metro hattı ile nefes alacak! Şehrin merkezine yolculuk hiç bu kadar kolay olmamıştı

Türkiye'de şehir içi ulaşımda vatandaşların ilk tercihi metro olmaya devam ediyor. Başkentin metro ağının gelişmesi için de çalışmalar devam ederken Başkan Yavaş'tan yeni bir hat müjdesi geldi.

Ankaralılar yeni metro hattı ile nefes alacak! Şehrin merkezine yolculuk hiç bu kadar kolay olmamıştı

Ankaralılar yeni metro hattı ile nefes alacak! Şehrin merkezine yolculuk hiç bu kadar kolay olmamıştı -Haberankara.com Özel Haber / Ülkemizin yanı sıra dünyada da şehir içi ulaşımlarda en çok metro tercih ediliyor. Hem trafik sıkıntısının olmaması hem de konforlu ulaşımın simgelerinden metro ağlarının gelişmesi ve genişlemesi için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ülkemizde de pek çok ilde şehir içi ulaşımın gelişmesi, trafiği rahatlaması ve yolculukların daha konforlu olması için birbirinden farklı projelere imza atılmaya devam ediyor. Özellikle başkentte Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın çalışmaları ile yeni imzalar atılırken bir yandan da önemli raylı sistem projelerine imza atılıyor.

Toplu taşıma aracı olarak raylı sistemlerden olan metroyu tercih eden vatandaşlar hızlı ulaşımdan dolayı bu hatların kent geneline yaygınlaşmasını istiyor. Trafik sorunu olmadan konforlu ulaşım için genellikle metro kullanımı tercih edilirken Başkent Ankara'da da bu anlamla çeşitli metro projeleri hayata geçiriliyor.

ANKARALILAR NE ÇOK METRO ULAŞIMINI SEVİYOR

Başkent Ankara'da her gün milyonlarca vatandaş şehir içi ulaşımını metro aracılığı ile sağlıyor. Kentin merkezi noktalarına metro ile ulaşım daha kolayken daha dış ilçelerde de henüz metro ağı bulunmuyor. Ankara'da altyapının elverişsiz olduğu ilçe ve semtler yer alırken bu alanlarda metro yapımı için ciddi paralar harcanması gerekiyor. Ankara'da merkeze yakın konumda pek çok ilçede metro hattı bulunurken bu ilçeler de Sincan, Etimesgut, Yenimahalle, Çankaya, Altındağ ve Keçiören olarak sıralanıyor. Henüz metro bulunmayan ilçelerin yer aldığı Ankara'da ABB başkanı Yavaş'tan yeni bir müjde geldi.

KIZILAY - DİKMEN METROSU PROJESİ TAMAMLANIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara'nın raylı sistem ağının genişletilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürürken 12 yılın ardından Ankara’da bir metro projesinin startını vererek heyecan yarattı. ABB "Dikimevi - Natoyolu Raylı Sistem Hattı Yapım İşi" için kredi sözleşmesinin imzalanmasının ardından ihale sürecini başlatacaklarını duyurdu. Bunun hemen ardından da Kızılay - Dikmen metrosu için proje hazırlığı müjdesi verildi.

ekran-goruntusu-2023-08-22-171757.png

Artan nüfus yoğunluğu ve araç sayısı nedeniyle Kızılay ve Dikmen arasındaki yolculuğun hem kısaltılması hem de kolaylaşması için harekete geçtiklerini bildiren ABB Başkanı Yavaş, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada ''Kızılay - Dikmen metrosu proje çalışmamız yakın bir süreçte tamamlanacak.'' ifadelerine yer verdi.

ABB Başkanı Yavaş, yeni metro projeleri ile ilgili Başkentlileri şu sözlerle bilgilendirmişti: “Şubat ayında 7.4 kilometrelik Dikimevi-NATO Yolu projemizi tamamladık. Projemiz şu anda Bakanlık’ta onay aşamasında. İnşallah en kısa sürede onay gelirse derhal süreci işletip ilk etapta kendi imkânlarımızla inşaata başlamayı hedefliyoruz. Haziran ayı başında 3 gün üst üste, 3 ayrı hat için ön yeterlilik ihalemizi yaptık.

ekran-goruntusu-2023-08-22-172026.png

Koru Metrosunu Bağlıca ve Yaşamkent’e bağlayacak 7.7 kilometrelik hattın, Keçiören hattını Forum istikametine uzatacak 5 kilometrelik hattın ve13 kilometrelik 10 istasyondan oluşan Kızılay-Dikmen hattının Metro proje ön yeterlilik ihalesi tamamlandı. Değerlendirme süreçlerinin hemen ardından toplam 26 kilometreden oluşan bu 3 ayrı hattın proje ihalesine derhal çıkacağız. Bu sürede Bakanlığın da 2014’te projesini tamamladığı, 4 yıldır da yatırım programına aldığı hâlde yapımına başlamadığı Havalimanı Metrosu için bir an evvel harekete geçmesini diliyoruz.”

MANSUR YAVAŞ DUYURMUŞTU:3 YENİ METRO İHALESİNİN 2’NCİ AŞAMASI İÇİN TARİH BELİRLENDİ

Raylı sistemler ağı ile ilgili projelerin hayata geçirilmesinin ardından Kızılay - Dikmen metro projesi için hazırlıklarda sona gelindiğini açıklayan ABB, proje çalışmaları hakkında daha detaylı bir açıklamayı henüz yapmadı. Merakla beklenen projenin tamamen biteceği ve hizmete açılacağı tarih için ABB'den gelecek açıklama bekleniyor. Vatandaşlar belirtilen projelerin hayata geçmesini beklerken resmi bir açıklama doğrultusunda sizleri bilgilendireceğiz. Konuyla ilgili beklenen açıklamasının ise Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapılması bekleniyor. Projenin faaliyete geçmesi ile Kızılay ve Dikmen arasında kesintisiz ulaşımın keyfi çıkarılacak.

033f92f075b646d2ad32fad1884ee544.jpg

Öte yandan milyonlarca Ankaralı 25 ilçeden yalnızca 6'sında metro olmasından şikayet ederken özellikle havalimanına bir metro ağı talebinde bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ankara'daki metro hatlarının il geneline yayılması amacıyla çalışmalar yürütüyor. Ancak havaalanı metro projesi ile ilgili bir detay henüz bulunmuyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER