Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz Mahallesi civarlarındaki menengiç ağacının aşılanmasının isteyen bölge sakinleri, 20 ton üretim kapasitesine ulaşmak istiyor. Civarda binlerce menengiç ağacı olduğu ifade ediliyor.
1960 yılında doğada olan menengiç aşısına o dönemde devlet tarafından aşılama yapıldı. Bölge halkına ciddi bir gelir kapısı sunan antep fıstığı için üreticiler aşılanmanın yeniden yapılması için devletten destek istiyor.
“ANTEP FISTIĞI BURADA OLUYOR”
Fıstık üretiminin yüksek olduğunu dile getiren kırsal mahalle sakinlerinden Kaan Odabaşı, mahallede binlerce aşılanmamış ağaç olduğunu dile getirdi. Odabaşı, “Bunların aşılanırsa hem Türkiye piyasasında hem bölgemizin piyasasında gerçekten biz de söz sahibi olmak istiyoruz. İç Anadolu'da bölgesinde de buradan başka bir yerde Antep fıstığı yetiştiğini, hiç duymadık görmedik. Antep fıstığı burada oluyor. Biz de Güdül fıstığı, Yeşilöz fıstığı diyoruz. Bunu inşallah yaşatmayı istiyoruz. Buradaki fıstık da kendi ağzı güzel işleri açık, kendine özgü bir fıstık oldu. Burada doğada kendi kendine yetişiyor. Evet kendi kendine yetişiyor. Böyle 30 bin, 100 bin, 200 bin abartmıyorum böyle ağaçlar var. Bunların aşılanması gerekiyor. Buradaki insanlarımız, yaşlarımızdan bilenler var. Onların da gücü yetmiyor artık. Bunların aşılanması gerekiyor. Aşı dersleri olmalı yani gençlerimiz öğrenmeli aşı yapılsın istiyoruz. Fıstık bozmayı öğrenmek istiyoruz işin özü. Destek istiyoruz yetkililerden. Bizim bölgemizin toprakları çok güzel topraklar var. Aynı Adana iklimini benzetiyoruz. Nar yetişiyor, incir yetişiyor, fıstık yetişiyor, hünnap yetişiyor. Yani gerçekten Türkiye'de olan bütün ürünlerin burada yetiştiğine biz şahit oluyoruz” dedi.
Mahalle sakinleri bölgede çok iş olduğunu ancak yapacak kimsenin olmadığını belirtiyor. Yabani menengiç ağaçlarının kesilip aşılanması gerektiğini ifade eden Yeşilöz Mahalle sakinleri bu konuda devletten destek bekliyor.