Ankara'da tarihi köy camileri restore edilmeyi bekliyor

Ankara'da bulunan ahşap ve duvar süslemelerine sahip olan tarihi camiler için restorasyon çağrısı yapıldı. Tarihi camilerde bulunan hasarın arttığı belirtilirken acil tedbir çağrısı yapıldı.

Ankara'nın tarihi camileri bir bir yenilenmeye devam ederken Kalecik ilçesinde bulunan tarihi köy camileri için restorasyon çağrısı geldi. Ankara'nın tarihi değerleri arasında yer alan camilerde ne yazık ki son dönemde bakımsızlık nedeniyle kaderiyle baş başa bırakılırken köylerdeki tarihi camilere el uzatılması istendi.

ANKARA'NIN TARİHİ KÖY CAMİLERİ YENİLENMEYİ BEKLİYOR!

Ankara'nın Kalecik ilçesindeki ahşap ve duvar süslemeleriyle dikkati çeken eski köy camileri, restore edilmeyi bekliyor. Çaykaya Mahallesi'nde bulunan ve 1954'te taş ve kerpiç kullanılarak yapılan eski cami, dönemin mimarisine ışık tutuyor, tavan ve duvar süslemeleri görenleri hayran bırakıyor. Uzun yıllar mahallenin ihtiyacına cevap veren cami, yeni caminin yapılmasıyla kullanımdan düştü ve zamanla kaderine terk edildi.

Eski camileri gezip fotoğraflayarak sosyal medyadan paylaşan ve bu camiler hakkında kamuoyu yaratmaya çalışan Türkçe öğretmeni Salih Yancı, bu tür camilerin tavanının genellikle ahşaptan yapıldığını söyledi. Yancı, "Eğer buralardan bir usta geçiyorsa ya da bir usta bulunursa tavan süslemesi yaptırırlar, duvarları süsletirler. Demek ki bu köyden de iki usta geçti. Biri ahşap ustası Veysi Usta. Minberde de ismi yazılı. O, tavanını, hanımlar mahfilini, müezzin mahfilini ve minberini süsledi. Diğer usta da Muharrem Bican. O nakkaş da bu köyden geçerken ya da köylü tarafından bulunup getirilerek duvarları süslemiş. Bu caminin iki özelliği, duvarının ve tavanlarının süslü olması." dedi.

Tarihi camilerin yenilenmesi için restorasyon çalışmalarına başlanması için çağrı yapılırken özellikle de yapılan yeni camilerin ardından eski camilerin kaderine terk edildiği belirtilyor. Ahşap ve duvar süsleri ile öne çıkan eski camiler ise tarihi miras olarak kendilerine uzanacak restorasyon elini bekliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı