Büyük yerleşim yerlerinin planlı bir şekilde gelişimini sağlamak kadar korunmasına yönelikte çeşitli planlar hazırlandığı biliniyor. Dünyanın farklı ülkelerinde bu duruma örnek olarak, olası hava saldırısı ve işgallere karşı yer altına ya da gizli bölümlere sığınaklar yapıldığı örneklerine sıklıkla rastlanıyor.
ANKARA KALESİNİN ALTINA SIĞINAK YAPILMIŞTI
Yüzyıllardır merkezinde bir savaş olmamasına karşın Ankara'da da bu bağlamda yakın dönemde çeşitli gerekçelerle sığınaklar yapıldığı biliniyor. Bu sığınaklardan daha çok bilineni 2. Dünya Savaşı zamanında Almanlar tarafından Ankara Kalesinin altına yapılan sığınak olarak ön plana çıkıyor. 3500'den fazla insanın kalabildiği bu sığınak amacı için hiç kullanılmadı fakat inşa edilmesi ne kadar uç boyutların düşünüldüğünü gözler önüne sermeye yetti.
(fotoğraf x: @saimtokacoglu
BİR SIĞINAK'TA DİKMEN'DE
Bu sığınağa ek olarak bir sığınakta Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Dikmen'de bulunuyor. Dikmen sığınağı olarak bilinen bu mekanın 2. Dünya Savaşı zamanında nükleer bir saldırıdan korunmak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Bu sığınakta diğer sığınak gibi asıl inşa edilme amacı için hiçbir zaman kullanılmadı.