Ankara'da kitap denilince akla orası gelirdi: Yarım asrı geçen hikaye

Tarihi eserler ve yerlere göre daha kısa ömürlü olan fakat nesiller boyu hizmet veren işletmeler insanlar için farklı anlamlar ifade edebiliyor. Bu yerlerden zaman içinde kapananlar ve tarih sahnesinde yerini alanlardan birisi de Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Tarhan Kitabeviydi.

Ankara'da kitap denilince akla orası gelirdi

Ankara diğer yerlere göre doğal güzellik açısından daha geri plandayken kendi içerisinde barındırdığı Cumhuriyet ve eski medeniyet tarihinden izler ile ilgi çekmeyi başarıyor. Ülke geneline hitap eden bu yapılarak ek olarak Ankara'nın yerlilerine hitap eden ve sürekli görmeye aşina oldukları bazı yapılarda bulunuyor.

BAŞKENTLİLERİN KİTAP NOKTASI: TARHAN

Bu yapılardan bazıları ticari amaçla açılan işletmeler olmasına rağmen zaman içinde çok sayıda insanın uğrak noktası olmasından ötürü farklı bir anlama büründü. Ankara'da anlam olarak özel bir ifade taşıyan yerlerinden birisi olan Tarhan Kitapevi, şehir halkı için eski yıllarda kitap denildiğinde ilk akla gelen yerler arasındaydı.

Ankara'da kitap denilince akla orası gelirdi: Yarım asrı geçen hikaye

1951 yılında Ankara Yurt Sokak'ta açılan Tarhan Kitapevi ağırlıklı olarak İngilizce kitap satıyordu. Kurucusu İzzet Tarhan ise Kıbrıs kökenli bir vatandaştı. Açıldıktan sonra zaman içinde giderek ünlenen Tarhan Kitabevi daha sonra yeni bir şube daha açarak cevap verdi.

2002 yılında kapanan ve Ankara sahnesinden silinen Tarhan Kitabevi Ankara'nın kitap ve kırtasiye denildiğinde ilk akla gelen yerlerindeydi. Ünlü Tarhan şimdi Başkentlilerin hatıralarında yaşıyor.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER