Ankara'da KETEM'e giden 60 yaşındaki kadının hayatı kurtuldu!

Ankara’da Gölbaşı Sağlıklı Hayat Merkezi’nin sağladığı imkan ile kolon kanseri olduğunu çok erken teşhis edebilen 60 yaşındaki Serpil Aksoy hastalığını kolay bir şekilde yenmeyi başardı.

Ankara'da KETEM'e giden 60 yaşındaki kadının hayatı kurtuldu!

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile vatandaşlara çok önemli hizmetler veriliyor. Ankara’da Gölbaşı Sağlıklı Hayat Merkezi’nde (SHM) vatandaşlara yapılan rutin testlerle kanser hastalığı çok erken evrede tespit edilebiliyor. Bunun en güzel örneği 60 yaşındaki Serpil Aksoy oldu.

Bir yıl önce telefon ile aranan Serpil Aksoy’a KETEM’de rutin testleri yaptırması tavsiye edildi. Bu testi yaptıran Serpil Aksoy’un kolon konseri olduğu tespit edildi. Daha nhastalığın başlangıç aşamasında teşhisin yapılması ile tedavisi zahmetsiz bir şekilde yapılan Serpil Aksoy kısa sürede sağlığına kavuştu.

Aksoy, geçen yıl yaşından dolayı KETEM testlerine katılması için telefonla davet edildiğini, Gölbaşı SHM'de yapılan testle kolon kanseri olduğunu öğrendiğini belirterek, Bilkent Şehir Hastanesine yönlendirildiğini aktardı.

RUTİN KONTROL HAYATINI KURTARDI

Tedavi sürecine ilişkin Aksoy, şu bilgileri verdi:

"Sadece tümörlü bölge alındı. Kemoterapi ve ışına gerek kalmadan en kısa sürede sağlığıma kavuşmuş oldum. Hiçbir belirtim yoktu. Merkeze sadece rutin kontrol için gelmiştim. Şans oldu benim için de. Sağ olsun hemşirelerin yönlendirmesiyle de erken teşhis sonrası erken tedaviyle ameliyat oldum ve atlattım çok şükür. Hala da tedavim devam ediyor. Birinci yılım doldu. Şu anda tekrar kontrollerime gidiyorum. Herhangi bir problem olmadığı söylendi. Normal hayatıma döndüm."

Ankara'da KETEM'e giden 60 yaşındaki kadının hayatı kurtuldu!

KETEM'lerin çalışmaları hakkında bilgi veren Gölbaşı SHM doktoru Nilüfer Aydın da ilçedeki vatandaşları, yaş gruplarına göre telefonla arayarak merkeze rutin testlerini yapmaları için davet ettiklerini belirtti.

Ankara'da KETEM'e giden 60 yaşındaki kadının hayatı kurtuldu! - Resim : 2

KETEM TARAMALARI ÜCRETSİZ

Aydın, KETEM'lerde üç kanser türüne yönelik tarama yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi meme kanseridir. Bunun için mamografi dediğimiz tetkiki yapıyoruz. 40- 69 yaş arasındaki kadınlarda iki yılda bir tekrarlıyoruz. Kişi bu yaş grubuna girdiğinde biz kendi bölgemizdeki bu yaş grubundaki hastalarımızı arıyor ve buraya tetkiklerini yaptırmaları için davet ediyoruz. İkinci kanser taramamız rahim ağzı kanseridir. Bunu da 5 yılda bir yapıyoruz. 30- 65 yaş arasındaki kadınlara yönelik bir tarama programıdır. Bunu da pozitif tespit ettiğimizde mutlaka ileri tetkik ve tedavi için bir başka merkeze yolluyoruz.

Serpil Hanım örneğindeki gibi kalın bağırsak kanseri için yaptığımız bir tarama var. Bu taramayı 50-70 yaş arası hem kadın hem erkeklere yapıyoruz. Herhangi bir semptomlarının olması önemli değil. Bize geliyorlar 50-70 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere biz bu kiti veriyoruz, evde uyguluyorlar. Pozitif çıkarsa da ileri teşhis ve tedavi olabilecekleri bir merkeze yönlendiriyoruz. KETEM'lerde yapılan tüm verilen tüm hizmetler, tüm taramalar tamamıyla ücretsizdir. Erken teşhis hayat kurtarıyor. Serpil Hanım örneğinde gördüğümüz gibi lütfen ihmal etmeyin."

Türkiye’nin her ilinde KETEM’ler vatandaşlara hizmet veriyorlar. Belirli aralıklar ile bu kontrollerin yapılması ileride karşılaşılabilecek ölümcül hastalıkların önlenmesinde büyük fayda sağlıyor. Bu hastalıkların kolayca atlatılması yaşam konforunu da olumsuz etkilemiyor. Özellikle belirli bir yaştan sonra düzenli olarak bu kontrollerin yapılması hayati rol üstleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER