Ankara'da kanser hastalarına uzaktan görüntülü muayene hizmeti

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlatılan yeni uygulama ile beraber kanser hastaları çok sayıda muayene ve tedavi işlemini hastaneye gitmeden uzaktan görüntülü görüşme ile gerçekleştirebiliyorlar.

Ankara'da kanser hastalarına uzaktan görüntülü muayene hizmeti

Türkiye’de teknolojik gelişmelerin sağlık alana uyarlanmasına hız kesilmeden devam ediliyor. Bu çerçevede Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özel bir uygulama başlatıldı. Kanser hastalarının hastaneye gitmeleri bazen oldukça sıkıntılı olabiliyor. Bu yeni uygulama ile bu hastalar hastaneye gitmeden doktorlar ile görüşme yaparak çeşitli işlemlerini yapabiliyorlar.

Kanser hastalarına sağlanan bu kolaylık onların tedavi süreçlerinde yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeyi amaçlıyor. Bu sistem ile uzaktan görüntülü muayene gerçekleştiriliyor. Eğer hastanın hastaneye gitmesini gerektirecek bir durumu yoksa bu zahmete katlanmadan işlemler yapılabiliyor. İlaçların nasıl kullanılacağı, yapılan tahlillerin değerlendirilmesi, rapor işlemleri bu yöntem ile kolayca halledilebiliyor.

Sistemin işleyişine ilişkin açıklamalarda bulunan Tıbbi Onkoloji Kliniği İdari Sorumlusu, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Karaçin, bunu ilk olarak Kovid-19 salgını ile mücadele döneminde bazı hastalar için "teletıp" uygulaması olarak kullandıklarını, hastalardan hizmetin devam etmesine yönelik talepler aldıklarını anlattı.

Ankara'da kanser hastalarına uzaktan görüntülü muayene hizmeti

Sağlık Bakanlığının sistemin altyapısını oluşturduğunu, bu hizmetin sunulmasına ilişkin yönetmelik düzenlemelerini geçen aylarda yayımladığını anımsatan Karaçin, bu altyapıyla birlikte uzaktan görüntülü görüşme ile sağlık hizmetini tüm tıbbi onkoloji hastaları için resmi olarak uygulamaya başladıklarını bildirdi.

- Randevular MHRS üzerinden alınıyor

Doç. Dr. Karaçin, "Kanser tanısı alan hastalar, normalde tıbbi onkoloji birimine MHRS veya ALO 182 üzerinden randevu alarak gelebiliyorlardı. Artık kanser tanısı olan hastalar, MHRS üzerinden hastanemiz tıbbi onkoloji bölümüne uzaktan hasta muayenesi randevusu da alabiliyorlar. Bu uygulamada MHRS'den uygun tarih, saat için randevu veriliyor ve hastanın telefonuna görüntülü muayene linkinin yer aldığı bir SMS iletiliyor." diye konuştu.

Hastaların bu linke tıklayıp kamera-mikrofon erişim iznine onay vermesinin ardından belirlenen tarih ve saatte ilgili doktora görüntülü ve sesli olarak muayene olduğunu aktaran Karaçin, bu sistemin özellikle şehir dışından gelen hastalar için ciddi bir kolaylık olduğuna dikkati çekti.

Ankara'da kanser hastalarına uzaktan görüntülü muayene hizmeti - Resim : 2

- "Tetkik sonuçlarını da değerlendiriyoruz, reçete yazabiliyoruz"

Karaçin, hastaların bu sistemle hastaneye gelmelerini gerektirmeyen birçok işlemini kolayca çözebildiğini belirterek, "Örneğin, kontrol tetkiki, görüntüleme gerekmeyen bir hastanın, süresi dolmuş ilaç raporunu hastaneye gelmeden tekrar çıkarabiliyoruz, reçete yazabiliyoruz. Hastanede tetkiklerini yaptırmış, tomografisini çektirmiş bir hastanın tetkik sonuçlarını da uzaktan görüntülü muayene ile değerlendiriyoruz." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Cengiz Karaçin, "Bu uygulama, hastalar için devamlı hastaneye gidip gelmelerinin önüne geçerek büyük bir avantaj sağlıyor. Sürekli hastanenin kalabalık ortamına girmelerini de önlemiş oluyor. Aynı zamanda hastaneye gelen hasta sayısının azalmasıyla hastanedeki yükün de azalmasına fayda sağlayacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kanser hastalarının tedavilerinin çok zahmetli olduğu biliniyor. Özellikle de kemoterapi alan hastalar için hastaneye gidip gelmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Hatta bu nedenden dolayı bazı hastalar tedavilerini bile aksatmak zorunda kalıyorlar. Uygulanan sistemin şimdiden başarı sağlaması üzerine Sağlık Bakanlığı bunu diğer hastanelere de tatbik etmeye hazırlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER