Ankara'da Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde “Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa” isimli bir anma toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara'da Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından ev sahipliği yapılan bir etkinlik gerçekleştirildi. “Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa” isimli anma toplantısı yoğun bir katılımla yapıldı. Anma toplantısı Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ve Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) ortaklığında yapılırken Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Silahlı Kuvvetler Ataşeliği de etkinliğe destek verdi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında kurulan güçlü ilişkinin göstergelerinden olan Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa konusu konuşmacılar tarafından vurgulandı. Bakü’nün kurtarılmasının Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndaki başarılarından birisi olduğuna dikkat çekildi.

ATO Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahipliğindeki toplantıya, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve TADİV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, TDPV Başkanı Abdullah Çalışkan, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elder Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı ve aynı zamanda Devlet Bahçeli'nin Başdanışmanı Türkolog Prof. Dr. Ruhi Ersoy, siyasi parti temsilcileri, askeri görevliler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ankara'da Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı

Türkiye ile Azerbaycan'ın milli marşlarının okunması, saygı duruşu ve dua okunmasıyla başlayan toplantıda, Kafkas İslam Ordusu ile ilgili bilgiler içeren kısa tanıtım filmi gösterildi.

Bakan Yardımcısı Alpay, burada yaptığı konuşmada, Kafkas İslam Ordusu ve faaliyetleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki "kardeşlik" ilişkilerine işaret eden Alpay, köklü bir tarih bilincinin önemini dile getirdi.

ATO Başkanı Baran da Enver Paşa ve Nuri Paşa'yı anarak, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki güçlü ilişkilere değindi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin, sıcaklığını her zaman koruduğu değerlendirmesini yapan Baran, Türkiye ile Azerbaycan'ın birçok alanda birbirini desteklediğini vurguladı.

Ankara'da Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa anma toplantısı yapıldı - Resim : 2

- Kafkas İslam Ordusu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, Kafkas İslam Ordusu ismi verilen Osmanlı ordusu tarafından, Ermeni ve Bolşevik çetelerinden 106 yıl önce kurtarıldı. Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan 1000 kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Kafkas İslam Ordusu,15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı. Fakat Osmanlı ordusunun Bakü'deki kalışı uzun sürmedi. Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılınca 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi gereği savaştan önceki sınırlarına çekilmek zorunda kaldı. Dolayısıyla Kafkas İslam Ordusu 16 Kasım'da Bakü'yü terk etti.

Kafkas İslam Ordusu’nda özellikle Enver Paşa’nın büyük bir rolü bulunuyordu. Enver Paşa halen daha Azerbaycan’da saygı uyandıran biri isim olarak değerlendiriliyor. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iyi ilişkiler son dönemlerde oldukça gelişirken bunun tarihsel bir sürecinin olduğu görülüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER