Ankara'da hem satılık hem de kiralık reel konut fiyatı düştü

Konut fiyatlarında dalgalanma tüm hızı ile devam ederken yaşanan dalgalanma açıklanan son endeks verilerine düşüş olarak yansıdı. Ankara'da satılık ve kiralık konut fiyatlarında reel bazda düşüş yaşandı.

Ankara'da hem satılık hem de kiralık reel konut fiyatı düştü

6 Şubat depremlerinin ardından en çok göç alan şehirlerin başında yer alan Ankara'da satılık ve kiralık konut fiyatlarında rekor yükseliş yaşanmış, ev sahipleri fiyatlara zam üzerine zam yapmıştı. Türkiye genelinde yaşanan ekonomik koşullara eklenen deprem göçü ile konut fiyatlarında yaşanan yükseliş barınma sorununa neden olurken hükümette fiyatları düşürmek için peş peşe yeni tedbirleri hayata geçirerek fiyatları düşürmeye çalışmıştı.

ANKARA'DA SATILIK VE KİRALIK KONUTLARINDA GERİLEME YAŞANDI!

Sahibinden com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü"nün temmuz ayı sonuçları paylaşıldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, raporda temmuz ayındaki kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimler mercek altına alındı. Rapora göre, hazirandan temmuza Türkiye genelindeki cari konut fiyatı artış oranı, enflasyon oranından daha düşük olduğu için ülke genelinde ve üç büyükşehirdeki reel satış fiyatı düştü.

Reel fiyatlardaki yıllık düşüş, ülke genelinde yüzde 21,1, İstanbul'da yüzde 22,7, İzmir'de yüzde 18,4, Ankara'da da yüzde 19,1 oldu. Reel fiyatlarla kira ortalaması ise geçen yılın aynı ayına göre İstanbul'da yüzde 10,5, Ankara'da yüzde 1,6, İzmir'de yüzde 0,5 indi. Reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı da ülke genelinde yüzde 16,3, İstanbul'da yüzde 18,3, İzmir'de yüzde 15,4, Ankara'da 10,9 seviyesinde geriledi. 2020 Mayıs'tan itibaren sürekli artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 Temmuz'dan bu yana gösterdiği düşüş, 2024 Temmuz'da da devam etti. Reel konut fiyat endeksi, temmuz ayında hazirana kıyasla 4,3 puanlık bir azalışla 161,9 olarak gerçekleşti.

Haziran ayından Temmuz ayına enflasyon oranı, cari konut fiyat artışı oranını geçtiği için cari konut fiyatları enflasyonun altında kaldı ve bu da reel olarak konut fiyatlarının düşmesine neden oldu. Temmuz ayında konut fiyat endeksi Ankara'da 3,8 puan azalarak 181,9 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER