Ankara'da Cumhuriyetin ilan edildiği meclis okul olması için yapılmıştı! 1. Meclisin hikayesi

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda yöneticiler ve halk zor yıllar geçirmişti. Düşmanın işgali olan topraklarda verilen bağımsızlık mücadelesi başarı ile sonuçlandı ve 29 Ekim günü TBMM'de Cumhuriyetin kurulduğu ilan edildi.

Ankara'da Cumhuriyetin ilan edildiği meclis okul olması için yapılmıştı! 1. Meclisin hikayesi

Osmanlı İmparatorluğunun zaman içinde güçten düşmesi ve itilaf devletleri tarafından vatan topraklarının işgaline dur diyen Türk milleti savaşarak ve azimle bağımsızlığını elde etmişti.

Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kenetlenen halk düşmanı topraklarından kovmuştu. Öte yandan bu süreçte kilit rol oynayan Ankara, milli mücadelenin yönetim merkezi olmuştu.Ankara'da Cumhuriyetin ilan edildiği meclis okul olması için yapılmıştı! 1. Meclisin hikayesi

Ankara'da 23 Nisan 1920 yılında açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi 4 yıl boyunca hizmette kalmış, Cumhuriyet bu binada resmi olarak ilan edilmişti. Meclis olarak kullanılan bina ise arkasında farklı bir hikaye barındırıyor.

Ankara'da Cumhuriyetin ilan edildiği meclis okul olması için yapılmıştı! 1. Meclisin hikayesi - Resim : 2

1915'TE İNŞAAT BAŞLADI AMA DEVAMI GELMEDİ

O dönem meclisin kurulma kararının ardından bir yer arayışına girildi. Ankara'da bulunan ve günümüzde müze olan 1. meclis binası 1915 yılında İttihat ve Terakki Fırkası tarafından Numune Mektebi (okul) ve Kulüp niyetiyle yapılmaya başlanmıştı. O dönem yaşanan savaştan dolayı tamamlanamayan bu bina milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.

Milli Mücadele boyunca vekillerin toplandığı TBMM'nin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal Atatürk'ün hazırladığı anayasa değişikliği kabul edildi ve yeni yönetim şekli Cumhuriyet olan Türkiye resmi olarak kuruldu.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER