Ankara'da büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapıldı!

Başkent Ankara'da şap hastalığına karşı önlem alınarak büyükbaş hayvanlara aşılar yapıldı.

Ankara'da büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapıldı!

Ankara'da büyükbaş hayvanlara şap hastalığına karşı başlatılan sonbahar aşılama kampanyası kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyük bir çaba sarf ediliyor. Şap hastalığının Türkiye'ye yeni bir serotip (SAT-2) ile gelmesi nedeniyle, Ankara'da büyükbaş hayvanları korumak amacıyla aşı çalışmaları büyük bir hızla yürütülüyor.

aw023650-01.jpg

30 Milyon Doz Aşı Üretimi

31 Ağustos itibarıyla Türkiye genelinde yaklaşık 30 milyon doz aşı üretilmiş ve 14 milyona yakın büyükbaş hayvan aşılanmıştır. Ankara'da da bu kapsamda aşılama çalışmaları yoğun bir şekilde sürmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen SAT-2 serotipi içeren tetravalan aşılar kullanılarak bu aşılama kampanyası iki ay boyunca devam edecektir.

gumenden-sap-hastaligiyla-264-2-41.webp

Ülke Genelinde Mücadele ve Eylem Planı Geliştirilecek

Aşı çalışmalarının yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, şap hastalığıyla mücadelede Türkiye genelinde mücadele ve eylem planının ilerleyen günlerde açıklanacağını belirtti. Bu planın hayvan hastalıklarıyla mücadelede önemli bir adım olacağını vurgulayan Gümen, aynı zamanda Türkiye'deki ari hayvan işletmelerinin sayısını artırarak daha fazla sağlıklı hayvana ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

thumbs-b-c-1fe2200c55056727b8c765c95c7f71e7.jpg

Sağlıklı Hayvan, Kaliteli Et ve Süt Demek

Gümen, şap hastalığı ile mücadelenin sadece hayvan sağlığı açısından değil, aynı zamanda et ve süt üretiminde de verimliliği artırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, sağlıklı hayvanın daha kaliteli et ve süt ürünleri anlamına geldiğini belirtti:

"Önümüzdeki günlerde hayvan hastalıklarıyla mücadele ve eylem planımızı açıklayacağız. Türkiye'de ari hayvan işletmelerinin sayısını artırarak, daha fazla sağlıklı hayvana ulaşmayı hedefliyoruz. Sağlıklı hayvan daha kaliteli et, daha kaliteli süt demek."

ciftciyi-bu-kez-de-sap-hastaligi-vurdu.jpg

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen aynı zamanda aşı konusunda da sorun yaşanmadığını ve aşının sahaya istek doğrultusunda gönderilmeye devam edeceğini ifade etti. Şu an 15 milyon doz aşı stoklarının bulunduğunu ve bunların tamamının bu süreçte kullanılması hedeflendiğini söyledi:

"Aşının soğuk zincirde devam etmesi gerektiği için il müdürlerimiz kullandıkça aşıyı talep ediyorlar. Şap Enstitümüz de ürettiği aşıyı ihtiyaçları doğrultusunda gönderiyor. Şu an aşıyla ilgili sorunumuz yok. Bu süreçte de sorun olmasını beklemiyoruz. Üretimimizi ona göre planladık. Aşıyı da sahaya istek olduğu müddetçe göndermeye devam edeceğiz. Şu an 15 milyon aşımız var, bunun tamamını bu süreçte kullanmayı hedefliyoruz."

Ankara, büyükbaş hayvanlarını şap hastalığına karşı başarılı bir şekilde koruma yolunda ilerlerken, tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalarına büyük bir önem veriyor. Bu çalışmalar, başkentin hayvan sağlığını ve gıda ürünlerinin kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Haberankara.com

Kaynak: Sistem
SONRAKİ HABER