Başkent Ankara'da gençlere yönelik bilgilendirici programlar düzenlenmeye devam ediyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen '100. Yılda Ekonomi ve Girişimcilik Panel ve Söyleşisi' ATO Meclis Salonu’nda düzenlendi. Organizasyon kapsamında "Günümüze Yön Verenler Paneli" ve "Geleceği Tasarlayanlar" söyleşi oturumları yapıldı.
Panele ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı ve ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda genç girişimci katıldı.
Haberankara.com olarak katılım sağladığımız panelde ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran, ASO Başkanı Ardıç ve AKK Başkanı ve ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, "Günümüze Yön Verenler" panelinde genç girişimcilere yaşadıkları tecrübeleri anlattı.
100. YILDA EKONOMİ VE GİRİŞİMCİLİK PANEL VE SÖYLEŞİSİ İLE GENÇ GİRİŞİMCİLERE TECRÜBELER AKTARILDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Genç Girişimciler Kurulu, Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Ankara Kent Konseyi ve Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi organizasyonu kapsamında “100. Yılda Ekonomi ve Girişimcilik Panel ve Söyleşisi” etkinliğine yoğun katılım sağlandı. 100. Yılda Yüz Genç Lider Başkent’te temalı program, Günümüze Yön Verenler Paneli ve Geleceği Tasarlayanlar söyleşi oturumu ile Ahilik ve Gençlik Köprüsü Etkinliği’nden oluştu.
''BUNLARI DENEYİM OLARAK DİNLEMEDİĞİMİZ MÜDDETÇE ONLARIN YAŞADIĞI SORUNLARIN HEPSİNİ TEKRAR YAŞAMAK ZORUNDA KALACAKSINIZ''
ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, panelden önce yaptığı açılış konuşmasında, her yöneticinin geçmişinde yoksulluk hikayesi olduğunu dile getirerek, “Bunları deneyim olarak dinlemediğimiz müddetçe onların yaşadığı sorunların hepsini tekrar yaşamak zorunda kalacaksınız. Samsun’dan Oxford’a giden hikayeyi dinlemediğiniz sürece onların yaşadığı bütün aksaklıkları yeniden deneyimlemek zorunda kalırsınız” ifadelerine yer verdi. ATO Başkanı Baran, 13-14 yaşlarında yaz tatillerinde çırak olarak çalıştığını belirterek 8-10 yıl boyunca her yaz çeşitli sektörlerde çırak olarak çalıştığını ve çıraklığının kendisine çok şey kattığını ifade etti. Lise boyunca eğitim ve çalışma hayatını birlikte devam ettirdiğini vurgulayan ATO Başkanı Baran, çıraklık sürecinin keyifli olduğunu ve iş hayatına alışmasını sağladığını dile getirdi. ATO Başkanı Baran, ticaretle uğraşmaya lise yıllarında karar verdiğini ifade ederek çıraklığın mesleki eğitim açısından çok önemli olduğuna işaret etti.
Gençlere çok çalışmalarını öğütleyen ATO Başkanı Baran, kendilerine bir hedef belirlemelerini ve bu doğrultuda hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.
TOBB Ankara Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hakan Tarhan’ın moderatörlüğünü üstlendiği 'Günümüze Yön Verenler Paneli’nde gençler, akıllarındaki soruları ATO Başkanı Baran’a ve ASO Başkanı Ardıç’a yöneltti.
“BİR AN ÖNCE MESLEĞE ATILIN”
ASO Başkanı Ardıç, ticarete başladığında sanayide çalıştığını ve ticaret hayatı boyunca kazandığı parayla sermaye birikimi yaptığını aktardı. Başkan Ardıç, gençlerin bir an önce mesleğe atılmasının kendilerine çok şey katacağını söyledi. ASO Başkanı Ardıç burada yaptığı konuşmada üniversiteleri nitelikli lise eğitimi veren kampüsler olarak niteleyerek, “Buralarda 4-5 yılımız geçiyor. 5 sene sonra makine mühendisi arkadaşlara soruyorum, ‘hanginiz bir fabrika 3 ay vakit geçirdiniz?’ Böyle bir şey olabilir mi ya? Makine mühendisi olarak mezun oluyorsunuz ve toplam sanayide 1 ay bile geçirmeden mezun oluyorsunuz. Bizler de doğal olarak fabrikalarımıza beyaz yakalı tabir ettiğimiz mühendis alırken üniversitesine bakmak zorundayız.
Çünkü ‘ODTÜ’yü kazandıysa bu arkadaşımız zeki bir arkadaştır’ diye düşünüyoruz. Bu yüzden bizim söylediğimizi alabilir.Üniversiteden bir şey öğrenerek gelmiyor bize. Boş geldi. ‘Biz öğreteceğiz, bizim verdiklerimizi alır’ diye düşünüyoruz. Herkes üniversite okumak zorunda değil. Bir an önce mesleğe atılın. Korkmayın, cesur olun. Fabrikalarda vakit geçirin” diye konuştu.
''CUMHURİYETİMİZİN BAŞKENTİ AYNI ZAMANDA SAVUNMA SANAYİNİN DE BAŞKENTİ''
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran ise burada yaptığı konuşmada, “30-40 yıl öncesine baktığımızda Ankara, memur kenti olarak anılıyordu. Ama bugün çok farklı bir yerde. Cumhuriyetimizin başkenti aynı zamanda savunma sanayiin de başkenti. Katma değerli üretim fiyatı çok iyi yerlere geldi. Sizlerin içinde olduğunuz eğitimde, Ankara’nın yeri çok önemli. 21 üniversitemiz var. Bizim en çok vurgu yaptığımız noktalardan biri de 25 bin yurt dışı öğrencisi olması. Sağlıkta çok kıymetli Ankaramız.” Program, panelin ardından Ahilik ve Gençlik Köprüsü Etkinliği ile devam etti.
Haberankara.com