Ankara Sincan'da atıklar yenilenebilir enerjiye dönüşüyor

Ankara'nın Sincan ilçesinde faaliyet gösteren katı atık tesisindeki çöplerden elde edilen elektrikle yaklaşık 200 bin evin ihtiyacı karşılandığı bildirildi. Katı atık bertaraf alanında faaliyet gösteren bir firma, burada çöpleri de kategorilere ayırıyor.

Ankara'nın Sincan ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, Ankara Büyükşehir Belediyesinden 12 yıl önce ihale yoluyla katı atık entegre tesisini aldı. Sincan'daki katı atık tesisi günlük 4 bin 500 ton çöpten elde edilen elektrikle yaklaşık 200 bin evin ihtiyacı karşılanıyor.

Katı atık bertaraf alanında faaliyet gösteren Sincan'daki tesise günlük yaklaşık 4 bin 500 ton karışık çöp gelirken burada çeşitli işlemlerden geçen çöpler, kategorilere ayrılıyor. Plastik ve kağıdı geri dönüşüme gönderen tesis, organik atıkları da "biyometanizasyon" sistemiyle çürüterek metan gazı elde ediyor.

SİNCAN'DA ATIKLAR YENİLENEBİLİR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Metan gazıyla tesiste üretilen elektrik, daha sonra şehir şebekesine aktarılarak kullanıma sunuluyor. ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, Türkiye'de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisinin bulunduğunu dile getirdi. Tesise gelen çöplerin ayrıştırıldığını ve kategorilerine göre geri dönüşüme katkı verildiğini belirten ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Öner, tesise Ankara'nın merkez ve çevre ilçelerinden günde yaklaşık 4 bin 500 ton çöp geldiğini aktardı. Çöpü önce tarttıklarını daha sonra toplama havuzuna döktüklerini anlatan Öner, ardından çöpleri organik ve organik olmayan şeklinde elekten geçirerek ayırdıklarını ifade etti. Sincan'da atıklar yenilenebilir enerjiye dönüşürken atıkların ayrıştırılmasının çevreye de katkı sağladığı belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı