Osmanlı tarihinin önemli bir savaşı olan Ankara Savaşı ile ilgili olarak yeni bir araştırma yapıldı. Daha önce ortaya atılan tezlerde bu savaşın Çubuk ilçesinde yapılmış olabileceğine karşın Haymana ve Akyurt ilçelerinde de olmuş olabileceğine dair çıkarımlar yapılmıştı. Bu muallakta kalan durumun çözümü için Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bir çalışma gerçekleştirdi.
Çalışmada Çubuk ilçesinde saha araştırmaları yapıldı. Arkeolojik kazılarda buluntular üzerinden tarihlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan bu çalışmalarda Ankara Savaşı’nın Çubuk ilçesinde gerçekleşmiş olduğuna dair önemli bilgilere ulaşıldı.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak yaptığı açıklamada, tarihi kaynaklara göre Ankara Savaşı'nın 1402 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde yapıldığını ancak bazı kaynaklarda bu savaşın Haymana veya Akyurt'ta olduğunun iddia edildiğini, bunun aydınlatılması amacıyla çalışma yürüttüklerini belirtti.
SAVAŞ ÇUBUK’TA OLDU
Savaşın, Çubuk Ovası'nda, üniversitelerinin bulunduğu alanda yapıldığı tezlerinin gelen sonuçlar nezdinde bilimsel olarak da ispatlandığını vurgulayan Albayrak, "Projemiz kapsamında 3 yıldır, pek çok köyde arkeolojik veriler topladık. Köyün yaşlılarından bilgiler aldık. Yüzey araştırmalarımızda 1400'lü yıllara ait Osmanlı seramiği parçaları, birkaç tane ok ucu, at nalı, birkaç tane sikke ve zırh delici gibi materyaller bulduk. İncelemelerimizde toplam 10 tane toplu mezar olduğunu gördük." dedi.
KEMİKLER ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI
Albayrak, yüzeyden topladıkları kemiklerin ilk analizlerini kendi üniversitelerinde yaptıklarını anlattı. Albayrak analiz sonuçlarının savaşın Çubuk'ta yapıldığını kanıtlar nitelikte olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu analizlerde kimi kemiklerde kılıç kesikleri olduğunu ve cinsiyetlerinin erkek olduğunu tespit ettik. Tabii bize bu istediğimiz sonucu vermeyecekti. Bu yüzden tespit ettiğimiz 10 mezardan biri olan Kutuören köyündeki Şahveran mevkisinde çalışmalara başladık. Bu mezarda gerçekten çok ilginç bulgular elde ettik. Kesin sonuç alabilmek için karbon 14 yöntemi yapmamız gerekiyordu. Bunun için de TÜBİTAK'a analizler gönderdik. Toplam 7 analiz gönderdik. Bu analizlerden 5 tanesi kemiklerin çeşitli bölümlerinden, bir tanesi diş, bir tanesi de ahşap. Bu analizlerin sonuçları geldi ve sonuçlar gerçekten de bizim çalışmamızı doğrular nitelikliydi. Çünkü elde edilen rakamlar en yakın 1422 ve 1500 aralığına verilmekteydi. Tabii karbon 14 yönteminde tam sonuç alamıyoruz. Yani 1402 diyemiyoruz. Yaklaşık olarak 25 yıl ya da 50 yılık bir sapma oluyor. Bu da bizim savaşın burada geçtiğini, bu bölgede geçtiğini, buranın da bir toplu mezar olduğu düşüncemizi güçlendirmektedir. Ayrıca bu mezarda 20 tane yetişkin birey de tespit ettik. Yani savaşabilecek yetişkin bireyler var ve bunların hepsi erkek."
Nisan ayından itibaren kazı çalışmalarının yeniden başlayacağı belirtildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de vermiş olduğu destek ile inceleme yapılmamış olan 9 mezarda da yeni çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalardan çıkacak olan sonuçlar tarihi aydınlatmaya yardımcı olacak.