Ankara keçisini bekleyen büyük tehlike

Ankara’nın meşhur keçisi ne yazık ki yok olma ile karşı karşıya. Başkentte kimsenin hayvancılık mesleğini tercih etmemesi Ankara keçisi için büyük bir tehlike oluşturmaya başladı.

Ankara keçisini bekleyen büyük tehlike

Ankara keçi üreticisi olan Cihan Balaban, kendisinden sonra bu mesleği yapacak ve sürüsünü devredecek kimse bulamadığı için sürüsünü sattı.

Gençlerin hayvancılık mesleğini tercih etmemesi, hayvanların bilinçsiz bakımı, türlerinin karışması ve sürüyü güdecek bir çoban bulunmaması Ankara keçisini ciddi bir tehlike ile karşı karşıya bıraktı.

SÜRÜSÜNÜN BÜYÜK BİR KISMINI SAATI

Başkentin Ayaş ilçesine bağlı Ilıca köyünde Ankara keçisi üreticiliği yapan 60 yaşındaki Cihan Balaban, yaşlanması ve mesleğini devredecek kimsesi olmadığından dolayı 2 bin adeti bulan Ankara Keçisi sürüsünün büyük bir çoğunluğunu satmak zorunda kaldı.

Ankara keçisini bekleyen büyük tehlike

GENÇLER İSTEMİYOR

Balaban, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi gibi Başkentin Ayaş, Güdül, Nallıhan ve Kızılcahamam gibi ilçelerinde Ankara keçisi üreticisi yapan vatandaşların çoğunun yaşlılık ve kendisinden sonra gelen kuşağın hayvancılık yapmak istememesinden dolayı Ankara Keçisinin sonunun gelmeye başladığını söyledi.

“MECBUR SATMAK ZORUNDA KALDIM”

Cihan Balaban, “Doğdum doğalı bunun içindeyim. Tam ebeden ve dededen kalma gördüğümüz. 60 yaşına girdim 60 senedir bunun içindeyim. Bin 500'ü de 2 bini de gördüm ama kalan şimdi bu. 180 tane kaldı. Mecbur satmak zorunda kaldım. Adam bulunmuyor, hayat pahalı, geride yapacak kimse yok” ifadelerini kullandı.

“35 BİN TL BİZ AFGAN’A VERİYORUZ”

Balaban, hayvancılığın sevilerek yapılması gereken bir meslek olduğunu belirterek, “Geride yapacak kimse kalmayınca biraz da maddi durumlar geri tepti, yapılmayacak duruma geldi. Ben devlet adamlarıyla da çok görüştüm. Çok dedik ‘Çaresiz, çobansızız'. Bugün asgari ücretle adam şurada çalışıyor, burada 25 bin liraya çalışmıyor. 35 bin lira biz Afgan'a veriyoruz. Türkiye'de çobanlık yok. Hepsi Afgan. Onlar da olmazsa hayvancılık biter” diye konuştu.

Ankara’nın simgeleri arasında olan Ankara keçisi son dönemlerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Gençlerden kimsenin hayvancılık mesleğini tercih etmemesi sebebiyle bölgedeki bu işi Afganların yaptığı ifade ediliyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER