Ankara Eymir Gölü'nde toplu balık ölümlerine karşı yeni çalışma

Eymir Gölü'nde yaşanan toplu balık ölümlerine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ arasında yeni yol haritası üzerinde çalışma yapıldığı açıklandı. Göldeki nüfusu artan sazan balıklarına karşı çalışma yapılacak.

Ankara Eymir Gölü'nde toplu balık ölümlerine karşı yeni çalışma

Eymir Gölü bir süredir yaşanan balık ölümleri ile gündeme gelirken konu hakkında ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Konu hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ arasında bir protokol imzalanacağını belirterek göldeki ekolojik yapıyı iyileştirmek için çalışacaklarını ifade etti.

EYMİR GÖLÜ KURTARILACAK!

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, Eymir Gölü'nde yaşanan balık ölümlerinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını belirterek, "Hedefimiz göldeki ekolojik yapıyı iyileştirmek. Bunun için 1 yıllık süreçte göldeki sazan balıklarının yüzde 75'ini seyreltmek istiyoruz." dedi.

Ankara Eymir Gölü'nde toplu balık ölümlerine karşı yeni çalışma

ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Müdürü de olan Beklioğlu, Eymir Gölü'nde artan balık ölümleri ve bu konuda yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgileri paylaştı. Toplu balık ölümlerinin İzmir Körfezi'nde görüldüğünü, Eymir ve birçok gölde de benzer olayların yaşandığını anımsatan Beklioğlu, suya karışan evsel ve tarımsal atıkların bu tablonun en önemli nedenlerinden olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Beklioğlu, göllerdeki evsel, tarımsal atık suların azot ve fosfor bakımından zengin olduğunu, bu durumun sudaki planktonları ve biyolojik üretimi artırarak oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğunu, balık ölümlerinin önüne geçmek için havzalardan göllere atık suların verilmemesi gerektiğini söyledi.

Eymir Gölü'nde yaşayan sazan balıklarının sayısında büyük artış yaşandığını belirten Beklioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını dile getirerek sazan balığı sayısını seyreltmeyi düşündüklerini ifade etti. Göldeki ekolojik yapıyı iyileştirerek kirliliği temizleyeceklerini belirten Beklioğlu gölde balıkçılık yapan vatandaşlarda yaşanan kötü kokudan şikayetçi olarak gölün temizlenmesini talep ettiler.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER