Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzmanı, epilepsi hastalarına yapılan yanlış müdahaleleri anlattı. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Selda Keskin Güler, epilepsi nöbeti geçiren hastaya soğan ve kolonya koklatılmasının doğru olmadığını, nöbetin bu yolla sonlanmadığını bildirdi.
Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "sara" olarak bilinen epilepsinin, beyinde bulunan sinir hücrelerinde anormal elektriksel aktivite dalgalanmaları sonucu bilinç kaybı gibi tekrarlayan nöbetlere neden olan beyin rahatsızlığı olarak tanımlandığını söyledi.
Epilepsinin çeşitli türde nöbetlerle görüldüğünü belirten Güler, "Epilepsi, beynin tekrarlayan nöbet doğurma potansiyelinin olduğu bir hastalıktır. Hastaların tekrar tekrar nöbet geçirmesi ya da nöbetlerin tekrarlama riskinin yüksek olduğunu öngördüğümüz durumlarda 'epilepsi' tanısı konulur. Nöbette ise beynin elektriksel aktivitesinde artış ve bunun karşılığında hastanın motor klinik kasılmaları olabilir. Hasta duygusal ve duyusal değişiklik, kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı yaşayabilir." bilgisini verdi.
EPİLEPSİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Doç. Dr. Güler, epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getirdi. Ayrıca ilaç kullanımı ve nöbet tetikleyicilerden uzak durmanın önemine de değindi.