Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararına tepki gösteren madenciler sabah saat 08.00 vardiyasında madene indi. Yaklaşık 500 madenci kendini madene kapatarak özelleştirme kararına tepki gösterdi.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise, özelleştirme kararının gündeme gelmesinden bu yana ilgili kişilerle görüşerek seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
"BUGÜNE KADAR OLUMLU BİR GERİ DÖNÜŞ ALAMADIK"
Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararı üzerine eylem kararı alan madenciler, bugün sabah 08.00 vardiyasında madene inerek, kendilerini yer altına kapattı. 500 maden işçisiyle iletişime geçtiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Bu özelleştirme kararı gündeme geldiğinden bu yana ilgililerle görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda TES-İŞ ile birlikte Çayırhan'da miting düzenledik ancak maalesef bugüne kadar olumlu bir geri dönüş alamadık. Bu nedenle de maden işçileri arkadaşlarımız bu sabah vardiyasında yer altına inerek, kendilerini madene kapattılar. Bizler de Çayırhan'da olacağız, yer üstünde onların sesi olacağız” dedi.
"İŞÇİ HAKLARINI GÖZ ARDI EDEBİLİRLER"
Çayırhan Termik Santrali'nin ve maden sahalarının adrese teslim bir şartname ile gerçek değerinin çok altında adeta bedavaya satılmak istendiğini, maden işçilerinin yok sayıldığını söyleyen Akçul, “Aldığımız duyumlara göre ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey yok. İçeriğini tam olarak bilemiyoruz ancak özelleştirmenin hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar vereceği aşikardır. Yarın bu satış sonrası maliyetleri düşürmek için işçi haklarını göz ardı edebilirler. İşçileri işten çıkarabilirler, mevcut işçi sayısını azaltabilirler, yani emekçinin emeğini yok sayabilirler. Bu durum çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, yerel ekonomiyi de tehdit eder. Yani bu sadece madencinin, emekçinin sorunu değil, Çayırhan'ın, Nallıhan'ın, Beypazarı'nın, Ankara'nın sorunudur, Türkiye'nin sorunudur” diye konuştu.
Akçul, yaptığı açıklamasının devamında özelleştirme kararı durduruluncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Özelleştirme yararının kamu yararını gözetmeden alınamayacağının altını çizen Akçul, işçilerin ekmeğini, emeğini ve alın terini teslim etmeyeceklerini belirtti. Öte yandan işçilerin haftalardır bu konuyla ilgili seslerini duyurmaya çalıştıkları ifade edildi.