Ankara altın gibi değerlendi! En çok yatırım yapılan ikinci il oldu yatırımcının iştahı kabardı

Artan konut fiyatları nedeniyle konut alımındaki veriler geçtiğimiz yıllara göre düşüş gösterdi. Konut arzı azalırken sektördeki daralma endişesi de devam ediyor. Eylül ayına dair açıklanan konut satış verilerinde Ankara'nın sırası dikkati çekti.

Ankara altın gibi değerlendi! En çok yatırım yapılan ikinci il oldu yatırımcının iştahı kabardı

Türkiye'de pandemi döneminin ardından konut fiyatları hayli arttı. En değerli yatırım aracı haline gelen konut satın alımı ile ilgili veriler de yakından takip edilmeye başlandı. Ekonomik sıkıntılar, faiz ve enflasyon artışları derken alınan önlemler de bazı durumlarda yetersiz kaldı ve fiyat artışları devam etti. Özellikle büyükşehirlerdeki fiyat artışları vatandaşların konut alımındaki nakit ihtiyacını da hayli artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan faiz artışı kararı vatandaşların kredi çekmesini zorlaştırırken bu döngü de konuta olan talebi düşürdü. Geçtiğimiz yıllara göre konut satışları hayli düşerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, Eylül 2023 konut satış verilerini açıkladı.

EYLÜL AYINDA HANGİ İLDE KAÇ KONUT SATILDI?

Konut satışları yaklaşık yüzde 16, arsa satışları yüzde 11, tarla satışları yüzde 5, iş yeri satışları ise yüzde 6 düşüş gösterdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, ülkemiz genelinde eylül ayında 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi yapıldığını belirtti. Eylül ayında gayrimenkul satışları, ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 10 azaldı. Bu satış işlemlerinden 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri sağlandığı kaydedildi.

ankara-altin-gibi-degerlendi-en-cok-yatirim-yapilan-ikinci-oldu-yatirimcinin-istahi-kabardi-001.jpg

Eylül ayındaki 280 bin 58 gayrimenkul satışının 100 bin 839'unu konut, 49 bin 418'ini arsa, 95 bin 513'ünü tarla, 11 bin 41'ini iş yeri, geri kalanını ise diğer taşınmazların oluşturduğu aktarıldı.

EN ÇOK GAYRİMENKUL İSTANBUL VE ANKARA'DA SATILDI

En çok konut satışı yapılan iller de açıklandı. Büyükşehirler nüfusundan kaynaklı olarak ilk sıralarda yer alırken Ankara'nın konut satışında en değerli iller arasında yer aldığı öğrenildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da yapılırken bunu 16 bin 59 satışla Ankara, 12 bin 54 satışla İzmir takip etti.

ekran-goruntusu-2023-08-26-094709.png

Başkent Ankara'da yapılan konut satışı verileri dikkati çekerken kent genelinde ortalama konut satış fiyatının en az 1 milyon 750 bin lira olduğu aktarıldı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER