Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de yaşama gözlerini yumduktan sonra ilk olarak Ankara Etnografya Müzesine defnedildi. Daha sonrasında şehirde Atatürk'ün naaşının nakledileceği bir anıt mezar yapılmaya başlandı. 1944'te başlayan Anıtkabir inşaatı 1953'te tamamlandı.
Düzenlenen tören ile Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesinden alınarak Anıtkabir'e defnedildi. O zamandan sonra Atatürk'ün mezarına ev sahipliği yapan bu alan sık sık protesto ve gösterilere sahne oldu.
GÜNDEM OLAN PROTESTO VE GÖSTERİLER
O yıllarda Kıbrıs sorunundan dolayı adanın tamamının Türkiye'ye bağlanmasını ön gören Ya Taksim Ya Ölüm hareketi Anıtkabir'de gösteriler düzenlemişti. 1960 yılına gelindiğinde Demokrat Parti muhaliflerinin Anıtkabir'deki gösterisinde polisle göstericiler arasında arbedeler çıkmış, 1962'de de Ankara Üniversiteleri öğrencileri dönemin bazı gazetelerimi Anıtkabir'deki protestoları esnasında yakmıştı.
Benzer bir çok dönemsel olaydan dolayı protestoların yapıldığı alan haline gelen Anıtkabir için 9 Nisan 1982'de bir karar alındı. O tarihten itibaren Anıtkabir içerisinde Atatürk'e saygı haricinde hiç bir gösteri ve protestoya izin verilmeyeceği duyuruldu.
Kararın ardından günümüze kadar Anıtkabir özel günlerde dolup taştı. 2007'de yapılan Cumhuriyet Mitingleri ise o zamandan sonra Anıtkabir'de kitlesel anlamda yapılan en büyük gösterilerden birisi olarak akıllarda yer edindi.