Dünya günümüzde yoğun bir gergin toplumsal süreçten geçtiği gibi eski yıllarda da benzer şekilde dönemler yaşadı. Özellikle 20. yüzyılın 2 farklı dünya savaşına sahne oluşu bu asrın ne kadar ağır hasarlarla geçtiğini gözler önüne serdi.
PEK ÇOK İSİM TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETTİ
O dönem savaşın dallanıp budaklanmasında ana etkenlerden birisi olan Almanya yönetimi etnik olarak farklı milletlere sıkıntılar yaşattığı gibi kendi insanlarının da ülkeyi terk etmesine neden oldu.
Henüz yeni kurulmuş bir devlet olan Türkiye, ikinci dünya savaşından uzak kalmayı başardığı gibi devletleri kısa sürede işgal eden Almanya'dan kaçan bir çok ünlü isme ev sahipliği yaptı.
ANKARA'DA EMEĞİ ÇOK
Onlarca gelen isimden birisi ise 3. ve son TBMM binasını tasarlayan Avusturyalı Mimar Clemens Holzmeister'di. Dönemin Almanya'sından Ankara'ya sığınan ve adı temize çıkmasına rağmen uzun yıllar Başkentte kalmaya devam eden Clemens Holzmeister Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Pembe Köşk, Ulus Merkez Bankası ve daha bir çok bina için projeler hazırladı.
Ankara'nın yakın dönem mimaririsnde önemli bir yer edinen Clemens Holzmeister Başkentte uzun yıllar ikamet ettikten sonra Avusturya'ya döndü fakat Türkiye'ye gidip gelmeye devam etti. Clemens Holzmeister 97 yaşında ülkesinde hayatını kaybetti.