Ankara'nın Akyurt ilçesinde ikamet eden Kore Gazisi Cafer Yeşilkaya vefat etti. Cenaze namazı, Akyurt Merkez Cami'nde kılındıktan sonra ilçe mezarlığında defnedilecek.
Cafer Yeşilkaya'nın yakınları, dostları ve ilçe halkı, gaziyi son yolculuğuna uğurlamak için bir araya gelecek.
KORE SAVAŞI VE TÜRKİYE
Kore Savaşı, Soğuk Savaş döneminin ilk büyük sıcak çatışması olup, Türkiye’nin sınırları dışında asker gönderdiği ilk savaştır. Türkiye, Güney Kore’nin yanında savaşa katılma kararı alarak, NATO’ya kabulünü sağlamayı ve Sovyetler Birliği’ne karşıtlığını, ABD ile yakın ilişkilerini pekiştirmeyi amaçlamıştır.
Ancak Demokrat Parti hükümeti bu önemli kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne danışmaksızın almıştır. Yani, çok kısa bir süre içinde ve sınırlı bir grup tarafından alınan bu karar, Türkiye için dış ve iç politika açısından büyük bir öneme sahiptir.
İlk Türk Tugayı, 19-20 Eylül 1950'de Etimesgut'tan yola çıktı. Güney Kore Savunma Bakanlığı'na göre, Kore Savaşı'na 21 bin 212 askerle katılan Türkiye, toplamda 4 tugayla savaşa dahil olmuş ve asker sayısı açısından savaşa katılan 16 ülke arasında 4. sırada yer almıştır.
ABD, 1 milyon 789 bin askerle Kore Savaşı'na en fazla asker gönderen ülke olurken, İngiltere 56 bin askerle ikinci, Kanada ise 26 bin 791 askerle üçüncü sırada yer almıştır.
Savaşta, Güney Kore'de 40 bin 670 Birleşmiş Milletler askerinin yanı sıra 137 bin 899 Koreli asker de hayatını kaybetmiş ve toplamda 178 bin 569 asker ölmüştür. Kuzey Kore'de ise ölü sayısı 508 bin 797'ye ulaşmıştır.
Kore Savaşı'nda 36 bin 940 askerini kaybeden ABD, "en fazla kayıp veren ülke" olmuştur. ABD'yi 1.078 kayıpla İngiltere takip etmiştir.
Kore Gazi Bakanlığı'nın verilerine göre, cephede hayatını kaybeden ve yaralanıp sonrasında vefat eden veya kaybolanlar da dahil olmak üzere Türkiye, Kore Savaşı'nda 900'ü aşkın şehit vererek 3. sırada yer almıştır.