Aile Bakanlığı’ndan uyum haftasındaki öğrenciler için tavsiyeler

Türkiye genelinde okullar 9 Eylül Pazartesi günü açılacak. Ancak 2 Eylül tarihinde 1 ve 5’inci sınıflar için uyum haftası düzenlendi. Uyum haftası için Aile Bakanlığı’ndan velilere tavsiyeler geldi.

Aile Bakanlığı’ndan uyum haftasındaki öğrenciler için tavsiyeler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görevli olan Psikolog İsmail Yıldırım 2024 2025 eğitim öğretim yılında eğitim görecek öğrencilerin uyum süreci için açıklamalarda bulundu.

Uyum sürecinin öğrenciden öğrenciye göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Yıldırım, çocuğu oyalayacak sözlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

ZORLUK YAŞANABİLİR

Her çocuğun okula uyum sürecinin birbirinden farklılık gösterdiğini belirten Yıldırım, bazı çocukların okul ve ailenin desteğiyle okula uyum sağlarken bazılarının da bu süreçte zorluk yaşayabileceğine dikkat çekti.

Anne ve babalara bu ayrılık sürecinde önemli görevler düştüğünü aktaran Yıldırım, "Çocuklar başka çocuklarla kıyaslanmamalı, duyguları yok sayılmamalı, alay edilmemeli ve suçlanmamalıdır. Bu tür yaklaşımlar çocukta kaygıya sebep olup güven eksikliği oluşturacaktır." diye konuştu.

MUTLAKA VERİLEN SAATLERE UYULMALIDIR

Yıldırım, çocukların ebeveynleri tarafından anlaşılmayı beklediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ebeveynler çocukla iletişim kurarken açık ve destekleyici bir dille duygularını rahatça paylaşıp, onlara güven vermeli. Çocuklar duygularını ifade etmekte cesaretlendirilmeli. Özellikle okul saatleri, ulaşım ve okulda yapılacaklarla ilgili sade ve anlaşılır bilgiler çocuklara anlatılmalıdır. Bu durum çocuklarda bilinmezliği ortadan kaldırıp, kaygılarını azaltacaktır. Çocukların okul hakkındaki soruları yaşlarına uygun ve doğru bir şekilde yanıtlanmalı, bilgi verirken tutarlı ve ortak bir dil kullanılmalıdır. Örneğin 'seni şu saatte alacağım' deniliyorsa verilen saate uyulmalıdır. Çocuğu oyalayacak ve geçiştirecek sözlerden kaçınılmalıdır”

ÖZBAKIM BECERİLERİNE DİKKAT

Öte yandan yapılacak kırtasiye alışverişlerinde mutlaka çocuğa eşlik edilmesi gerektiğini, alınacak kırtasiye ürünlerinde çocuğa da tercih hakkının sunulması gerektiği ifade edildi. Psikolog Yıldırım’a göre çocukların yaş ve gelişimlerine uygun olarak akranları arasındaki iletişimin güçlenmesi için tuvalet, giyinme ve yemek yeme gibi öz bakım becerilerinin kendisi tarafından yapılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER