Ankara’da Şereflikoçhisar’ın doğusunda, hâkim bir tepe üzerinde olduğu düşünülen Koçhisar Kalesi, tarih severlerin ilgisini çekiyor. Tarihi kaynaklara göre, Osmanlı öncesi dönemde bölgede iki kale bulunduğu, bu kalelerin ise Fatih Sultan Mehmet’in Karaman Seferi sırasında yıktırıldığı öne sürülüyor.
BUGÜN HERHANGİ BİR İZ YOK
Bugün söz konusu tepede kaleye ait herhangi bir yapının izine rastlanmasa da, bölge halkı burayı hâlâ "Kale Tepesi" olarak adlandırıyor. Aynı şekilde, tepenin eteklerinde yer alan yerleşim yeri de "Kale Mahallesi" ismini taşıyor. Arkeolojik nitelikteki bulgular, bölgedeki geçmiş yaşantıya ışık tutuyor. Tepenin çevresinde küllü toprak yapıları, kale duvarlarından kopmuş olduğu düşünülen taşlar ve çanak-çömlek parçaları gözlemleniyor.
BAŞKA BİR KALE TEPESİ DAHA MEVCUT
Öte yandan, Çayırönü, Demirciobası ve Yaylak mahallelerinin kesişim noktasında yer alan ve halk arasında "Kale Tepesi" olarak bilinen bir başka yükselti de dikkat çekiyor. Bu bölgede zaman zaman ortaya çıkan kalıntıların, tarih öncesi dönemlere ait olduğu ve özellikle Hitit uygarlığıyla ilişkilendirilebileceği değerlendiriliyor.