1700'lerin Ankara'sını gösteren ünlü resim: Yıllarca başka şehre ait sanıldı

Şehirlerin ve diğer ölçekteki yerleşim yerlerinde eski yıllarda yaşamın nasıl olduğunun öğrenilmesinde o zamandan günümüze kadar ulaşan resimler büyük rol oynuyor. Yazılar haricinde başvurulan kaynaklardan olan resimler özenle korunuyor.

Kamera ve video teknolojisinin hayatımıza girdiği yıllardan öncesine ait görsel olarak yararlanılan resim ve çizimler önemli bir tarihi kaynak niteliği taşıyor. Ressamların özenle hazırladığı tablolar ile ünlü kişiliklerin nasıl göründüğü çizilen manzaranın o dönem neleri barındırdığı gibi sonuçlara ulaşılıyor.

HALEP'E AİT OLDUĞU SANILIYORDU

Geçmiş yıllardan kendisine ait fikir edinilebilen bir görseli olan şehirler arasında Başkent Ankara'da bulunuyor. Adını tasvir ettiği şehirden alan Ankara Manzarası adlı bu yağlı boya tablosunun 18. yüzyılda yapıldı.

Söz konusu tablonun Ankara'yı tasvir ettiği ise yakın tarihte öğrenildi. Daha önce Suriye'nin Halep kentini gösterdiği sanılan tablonun 1970 yılında tarihçi Semavi Eyice tarafından yayınlanan bildiri ile Ankara'yı gösterdiği kanıtlandı ve 1972'den beri söz konusu eser bu şekilde anılmaya başlandı.

ANKARA'NIN SEMBOL YAPILARI BU TABLODA

Hollanda'nın Ulusal Müzesi Rijksmuseum envanterinde yer alan ve geçici olarak Ankara Rahmi Koç Müzesinde de sergilenen bu tabloda, Hacı Bayram Camisi, Julianus Sütunu, Ankara Kalesi, Ankara'nın günümüze gelememiş üçüncü suru, Mahmut Paşa Bedesteni, Kurşunlu Han gibi mekanlar görülüyor.

Ankara'nın günlük yaşamına ait bir çok iz barındıran bu eser ile ilgili önceki yıllarda o dönemin Koç Üniversitesi öğrencisi Ali Çiftçi bir animasyon çalışması gerçekleştirdi. Eserdeki detayların hareket ettiği anlar bir film tadında şehrin o dönemini yansıttı.

Kaynak: Haberankara.com