Ankara'nın tarihî dokusunu yansıtan ve halk arasında saygı gören türbeler, hem Ankaralı vatandaşların hem de turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Ancak, Altındağ ilçesindeki Tezveren Sultan ve Gül Baba Türbeleri, konumlarıyla diğer türbelerden ayrılıyor. Her iki türbe de doğrudan yolun ortasında yer alıyor ve bu durumu görenlerin aklında birçok soru işareti bırakıyor.
GÜL BABA TÜRBESİ: BİR AHİ'NİN SIRRI
Ankara'nın Hacı Bayram-ı Veli Türbesi'nin yakınında bulunan Gül Baba Türbesi, sayısız rivayetle anılıyor. Gül Baba'nın bir ahi olduğu ve cesedinin bozulmadan kaldığına inanılıyor. Diğer bir inanç ise, Gül Baba'nın Türklerin Ankara'ya hâkim olduğu dönemde yüzünde bir gülümseme ile bulunması nedeniyle "Gül Baba" olarak anılmaya başlandığı yönünde. Ancak, Gül Baba'nın hayatına dair kesin bilgilere ulaşılamıyor.
TEZVEREN SULTAN’IN GİZEMLİ HİKAYESİ
Tezveren Sultan Türbesi, Gül Baba Türbesi'ne nazaran daha fazla detaylı rivayete sahip. Halk arasında anlatılan hikayeye göre, Tezveren Sultan bir konakta hizmetçi olarak çalışırken, konağın beyi hacca gitmek üzere yola çıkar. Evin hanımı, o esnada Tezveren Sultan'dan helva yapmasını ister. Sultan, helvayı hazırlayıp evin hanımına sunar. Helvayı tadan hanım, helvanın ne kadar lezzetli olduğunu ve eşinin de bu helvayı çok sevdiğini dile getirerek, keşke beyinin de burada olabileceğini içinden geçirir.
Bu sırada Tezveren Sultan, elinde bir tabak helva ile hanıma dönerek, helvayı evin beyi için de götürdüğünü söyler. Kimse buna inanmaz, ancak zamanla olayın gerçekliği ortaya çıkar. Beyi hacdan döndüğünde, elinde tam da Tezveren Sultan’ın hazırladığı helvadan bir tabakla geri döner. İşte o andan itibaren, Tezveren Sultan’ın kerameti anlaşılır ve adı halk arasında Tezveren Sultan olarak anılmaya başlanır.
MEZAR TAŞLARINI TAŞIYAN BALTALAR KIRILDI
Tezveren Sultan'ın ölümünden sonra, konağın yanındaki caminin avlusuna gömüldüğü ve yıllar sonra şehir planlaması sırasında mezarın yerinin değiştirilmeye çalışıldığı biliniyor. Mezar taşlarını taşıyan baltaların kırılması, Tezveren Sultan’ın kutsal bir kişilik olduğuna dair inançları pekiştirdi. O günden sonra, mezar olduğu yerde kaldı ve hâlâ aynı konumda duruyor.