Yapımı 1935’te tamamlanmıştı! Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk parkı!

Yeni Türk devletinin kuruluş merkezi ve başkenti olan Ankara’ya Cumhuriyet tarihinde önemli eserler kazandırıldı. Bu eserler içerisinde Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk parkı da yer alıyor.

Yapımı 1935’te tamamlanmıştı! Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk parkı!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Ankara’nın başkent ilan edilmesinin ardından Ankara tam bir merkez haline gelmişti. Zamanla göç almaya da başlayınca Ankara’da şehircilik anlamında adımlar atılmasına lüzum doğdu. Bunun için de 1920’li yılların sonlarında çalışmalar başlatıldı. Alman mimar ve şehir planlamacısı Hermann Jansen tarafından Ankara’ya bir park yapılması kararlaştırılmıştı. Bu park aynı zamanda Cumhuriyet döneminin Ankara’daki ilk parkı olacaktı.

GÜVENPARK NE ZAMAN YAPILDI?

Hızla büyümeye başlayan Ankara için bir planlama yapılmış ve bu planlama içerisinde bir park da yer alıyordu. Planlama ve tasarım ise Hermann Jansen tarafından yapılıyordu. 1929 yılında yeşili ve dinlenme alanlarını entegre edecek bir parkın hazırlanmasına dair planlama yapılmıştı. Güvenpark adı verilen parkın ortaya çıkması işle böyle başlamıştı. Tasarımlar yapılıp çalışmalar başlatılınca ortaya Ankara’ya bugüne kadar hizmet verecek olan bir park çıktı.

ANITIN YAPIMI MEŞAKKATLİ OLDU

Güvenpark’ın isminin geldiği yer ise park içerisinde yer alan anıttan kaynaklanıyor. Güven Anıtı, Güvenlik Anıtı, Emniyet Abidesi gibi isimlerle de anılmış olan anıt Türk milletinin polise ve jandarmaya olan güvenini, Kurtuluş Savaşını, inkılap hareketlerini, insan zekasını, çiftçilerin üretim yapmasını temsil eden kabartmalardan teşkil ettirilmiştir.

Bronzdan yapılan heykellerin yapımı Avusturya’da yapılıp Ankara’ya getirilmiştir. Mamak taşının kullanıldığı kaide kısmı ise Türkiye’de imal edilmiştir. Anton Hanak tarafından yapımına başlanan anıtın yapımı 1934 yılında kendisinin vefat etmesi üzerine Joseph Thorak tarafından tamamlanmıştır. 1935 yılında hem anıt hem de Güvenpark hizmete açılmıştır.

Güvenpark’ta yıllar içerisinde çeşitli değişimler olmuştur. Ancak özgün dokusunun korunmasına özellikle dikkat edilmiştir. Son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi bu alanda bir çalışma gerçekleştirmişti.

Kaynak: Engin UZUNOĞLU
SONRAKİ HABER