Türk siyasetine damga vurmuştu! Ankara'daki o müze geçmişin izlerini taşıyor

Türk siyasetine damga vuran, birçok siyasi ismin izlerini taşıyan o müze ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Ankara'nın derin izler taşıyan o müzesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Türk siyasetine damga vurmuştu! Ankara'daki o müze geçmişin izlerini taşıyor

Nazım Hikmet'ten Yaşar Kemal'e, Bülent Ecevit'ten Muhsin Yazıcıoğlu'na… Türk siyaseti ve edebiyatından izler taşıyan o müze, ziyaretçilerini geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Ankara'da müze denince akla gelen ilk seçeneklerden olan bu müze, kentin gözde gezi yerlerinden biri konumunda.

CEZAEVİNDEN KÜLTÜR SANAT MERKEZİNE

Türk siyasetine damga vurmuştu! Ankara'daki o müze geçmişin izlerini taşıyor

1925 yılından 2006 yılına kadar cezaevi olarak faaliyet gösteren Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, Türk siyasi ve edebi tarihin izlerini barındırıyor. Cezaevinde, Cüneyt Arcayürek, Mahmut Alınak, Fakir Baykurt, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Yavuz Öbekci, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Kemal Tahir, Metin Toker, Muhsin Yazıcıoğlu ve Leyla Zana gibi çok sayıda ünlü tutuklu ve mahkûm bulundu.

Derin acıların ve hüznün duvarlarına sindiği cezaevi, restore edilerek müze haline dönüştürüldü.

SAYISIZ İNFAZ BURADA GERÇEKLEŞTİ

Türk siyasetine damga vurmuştu! Ankara'daki o müze geçmişin izlerini taşıyor - Resim : 2

Ulucanlar Cezaevi'nde, dönemlerinin en önemli siyasi figürleri ve suçluları burada infaz edildi. İlk idamlar, 1926 yılında İskilipli Âtıf Hoca ve Ali Rıza Hoca'nın infazlarıyla başladı. Cezaevinde tüm ülkenin bildiği infazlardan biri sol düşüncenin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın 6 Mayıs 1972'de gerçekleşen idamları oldu.

Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Kemal Tahir gibi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının da tutuklu kaldığı cezaevi, 2006 yılında kapatılıp yeniden restore edildi ve müzeye dönüştürüldü.

HAFTANIN 6 GÜNÜ ZİYARETÇİLERİNE KAPILARINI ARALIYOR

Türk siyasetine damga vurmuştu! Ankara'daki o müze geçmişin izlerini taşıyor - Resim : 3

Ulucanlar Cezaevi, Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü saat 10.00-17.00 arasında kapılarını ziyaretçilerine aralıyor. Müzeye giriş ücreti 10 lira. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan müze, ziyaretçilerin yoğun ilgisini alıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER