Trafiğe çıkan Ankaralı sürücüler bunu asla göz ardı etmeyin! Hem cezası var hem gecikme faizi

Araç sürücülerinin bazı kurallara uyması zorunluluğu bulunurken bu kuralların ihlali halinde de kişilere para cezası veriliyor. Başkent Ankara'da trafiğe çıkan sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı hususları derlemeye devam ediyoruz. İşte pek çok sürücünün göz ardı ettiği ancak hem para cezası hem de gecikme faizinin bulunduğu o kurala dair detaylar...

Trafiğe çıkan Ankaralı sürücüler bunu asla göz ardı etmeyin! Hem cezası var hem gecikme faizi

Türkiye'de araç sürücülerinin pek çok kurala uyması gerekiyor. Trafiğin doğru akışı ve güvenliğini sağlamak üzere hazırlanan kurallara uymayanlar için çeşitli yaptırımlar uygulanırken bu kurallara uyulması da hayati derecede önem taşıyor. Trafikte uyulması gereken kurallara uymayan sürücüler için bazı cezai işlemler uygulanırken bu cezaların ödenmemesi durumunda da borca gecikme faizi işletiliyor.

2024 yılında yeniden değerleme oranına göre trafik cezalarına zam gelirken araç muayenesini yaptırmayanları bekleyen de bir ceza bulunuyor. Araç muayenesi yaptırmak trafik güvenliği için de büyük bir önem arz ederken aracın türüne göre belirli periyotlarla araç muayenesi yaptırılması zorunludur. Araç muayene tarihini geciktiren sürücüler için cezai işlemler uygulanmaktadır.

ARAÇ MUAYENESNİ YAPTIRMAYANLARA KÖTÜ HABER

Belirli periyotlar halide yaptırılan araç muayenesi, binek otomobiller için 2 yılda bir, ticari araçların muayeneleri her yıl gerçekleştirilmelidir. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 yılda bir yapılır. Bu durumda aracının tipine göre muayene tarihini takip etmeyenler, süreyi geciktirme durumunda cezalı ödeme yapmak durumunda kalırken aynı zamanda trafikte yapılan kontroller sırasında da muayenesiz araç kullanmaktan dolayı ceza öderler.

Trafiğe çıkan Ankaralı sürücüler bunu asla göz ardı etmeyin! Hem cezası var hem gecikme faizi

2024 yılı itibariyle araçları muayeneye götürmeyen araç sahipleri, verilen süre içerisinde ödenmeyen ceza nedeniyle gecikme faizi işlenir. Araçların muayene ettirmeyen kişiler yaptırım doğrultusunda 951 TL ceza ödemek durumunda kalırlar.

Trafiğe çıkan Ankaralı sürücüler bunu asla göz ardı etmeyin! Hem cezası var hem gecikme faizi - Resim : 2

Ayrıca gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığına (GİB) aktarılmaktadır. Dolayısıyla trafiğe çıkan sürücülerin hem ceza ödememek hem de gecikme faizi ile karşı karşıya kalmamaları adına muayene sürelerini takip etmeleri gerekmektedir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER