Ankara’nın kent tarihi incelendiğinde bir Roma dönemi olduğu görülüyor. Milattan önce 25 yılında Roma İmparatoru Augustus tarafından fethedilen Ankara o tarihten itibaren Roma İmparatorluğu’nun yönetimine girmiştir. Ankara’da daha sonra aralıklarla Roma dönemi uzun yıllar devam etmiştir. Ancak il Roma dönemi Ankara için çok daha önemlidir. Bu döneme dair bazı eserler Ankara’da halen daha muhafaza edilmektedir. Tapınak, anıt, tiyatro gibi yerleşkelerin kalıntıları şu anda Ankara turizmine hizmet vermektedir.
ROMA DÖNEMİNDE ANKARA
Roma döneminde Ankara’da yaşamın nasıl olduğuna dair de bazı bilgilere ulaşıldı. Augustus’ın Ankara’yı Orta Anadolu’nun üç merkezinden birisi yapmak istemesi ile şehre Frigyalılar ve Galatyalılar yerleştirildi. Bu dönemde Ankara tam bir merkez haline dönüştü. Ankara bu bahsedilen dönemde tam bir metropol haline dönüştü. Şehirde yaşam da ona göre değişiklik gösterdi.
200.000 KİŞİ YAŞIYORDU
Ankara’da Roma döneminin parlak yıllarında 200.00 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Ankara’da yerleşim de bugünden çok farklıydı. Bugün merkezi bir yer olan Çankaya ilçesinin bulunduğu yerleşim yeri merkezde bulunan bir yer değildi. Çankaya dönemin Ankara’sında şehir merkezinin güneyinde ve şehir dışında yer alıyordu. Dönemin sosyal yaşamında bugünkü Çankaya yazlık bir dinlenme yeri görevi görüyordu. Hatta o dönemden kalan bir Roma köşkünün kalıntıları Çankaya Köşkü’nün yakınlarında bulunuyordu.
Ankara’da kent gelişimi daha sonraki yıllarda aşama aşama gerçekleşerek bugüne kadar gelmiştir. Roma dönemine dair çok sayıda araştırma yapılmaya devam ediliyor. Ankara'nın kent tarihine dair ilerleyen yıllarda da yeni bilgilere ulaşılabileceği düşünülüyor.
Değerli HaberAnkara.com okurları,
HaberAnkara.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da HaberAnkara.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılamaz.
HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, HaberAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
HaberAnkara.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.